Efekty naszej działalności 

Federacja Polskich Banków Żywności 2015

Dotarliśmy z pomocą żywnościową do 2 000 000 osób!

  • Przekazaliśmy 146 000 ton produktów spożywczych. 
  • Oznacza to pomoc żywnościową od Banków Żywności w postaci 7300 tirów żywności.
  • Wsparliśmy pomocą żywnościową organizacji: 3 500 organizacji w całej Polsce.
  • Przekazaliśmy produkty spożywcze o łącznej wartości ponad 315 milionów złotych!  
  • Najczęściej pozyskiwaliśmy i przekazywaliśmy owoce i warzywa, ryż, makaron, napoje, mleko, sery, pieczywo oraz słodycze,
    • Ze wsparcia żywnościowego Banków Żywności skorzystały rodziny wielodzietne, osoby bezrobotne, bezdomne, niepełnosprawne, wychodzące z nałogów i wiele innych, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. Banki Żywności wspierają żywnością zarówno seniorów, dorosłych jak i dzieci.

      Skąd Banki Żywności mają żywność? dane za 2015 rok:
    • Owoce i warzywa objęte rosyjskim embargiem przekazane przez rolników do Banków Żywności - 81 000 ton,
    • Darowizny od producentów żywności - 8 200 ton,
    • Darowizny od sieci handlowych -  1 400 ton,
    • Zbiórki żywności - 1 600 ton,       
    • Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - 53 800 ton.



    Powyższe dane sytuują Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.

    Warto tylko podkreślić, że w krajach zachodnich skala marnowania żywności jest większa wśród konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują na branżę spożywczą jako główne źródło marnowania.

    Banki Żywności w liczbach

    • Liczba Banków Żywności zrzeszonych w Federacji Polskich Banków Żywności  - 32
    • Liczba wolontariuszy stałych - ponad 200 
    • Liczba wolontariuszy akcyjnych Federacji Polskich Banków Żywności - 50 000  

    Ubóstwo w Polsce (dane za 2014 rok)

    Stopa ubóstwa skrajnego w Polsce wynosi  7,4% zaś ubóstwa relatywnego 16,2%. Oznacza to, że w gospodarstwach domowych o przychodach poniżej tzw. minimum egzystencji (540 zł na osobę miesięcznie) żyje ok. 2,8 mln osób natomiast w gospodarstwach domowych poniżej granicy ubóstwa relatywnego (713 zł) ok. 6,2 mln osób.  


      Marnowanie jedzenia w Polsce

      W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności! (Eurostat, 2006 r. opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 r.).

      • Produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych
      • gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton
      • inne źródła czyli sektor dystrybucji to 0,35 mln ton czyli 350 000 ton żywności