Warsztaty żywieniowo - dietetyczne

W ramach działań towarzyszących Programowi Operacyjnemu Pomoc Żywnościowa (POPŻ) , Banki Żywności prowadzą warsztaty żywieniowo-dietetyczne. Ich celem jest przekazanie wiedzy nt. zasad racjonalnego żywienia i uświadomienie roli prawidłowego odżywiania dla dobrego funkcjonowaniu organizmu.

Prawidłowe żywienie jest często bagatelizowanym aspektem życia. Posilamy się, aby zabić głód nie patrząc na to co i ile jemy. Krąży  też mit, że zdrowe żywienie jest drogie, co utrudnia  stosowanie się do żywieniowych rekomendacji specjalistów.  

Nie od dziś wiadomo , że zdrowa żywność to bogactwo składników odżywczych takich jak białka, tłuszcze, węglowodany czy witaminy, składników mineralnych oraz wielu innych cennych substancji, które wpływają na nasz organizm budująco i regulująco. Aby nasza codzienna dieta była pożyteczna dla zdrowia musimy uświadomić sobie czym jest żywność, jaką ma wartość odżywczą oraz nauczyć się ile i co powinniśmy zjadać. Podstawową zasadą w planowaniu zdrowej diety jest racjonalne odżywianie. Istotna jest też różnorodność  posiłków oraz właściwy wybór produktów spożywczych, które wcale nie muszą być drogie. Ważne jest również dostosowanie diety do pór roku – w lecie korzystajmy z owoców i warzyw, w zimie z przetworów. Warto przy tym kupować produkty proste, bez dodatków, które nie dają nam nic oprócz wzmacniania smaku, aromatu i koloru.
 
Właśnie tę wiedzę przekazujemy uczestnikom  warsztatów żywieniowo – dietetycznych.   Są one dla nich również okazją do zaangażowania się w różnego rodzaju zadania związane z tematyką żywienia, wymiany doświadczeń i integracji.