Bank Żywności w Lublinie zainaugurował program edukacyjny na temat odpowiedniego żywienia - relacja

Inauguracja działań dodatkowych w Lublinie 

W czwartek 18 czerwca Bank Żywności w Lublinie zainaugurował rozpoczęcie działań dodatkowych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Przygotował piknik z warsztatami na temat zdrowego żywienia, degustację potraw oraz specjalne wydarzenia kulturalne.  

"Coś dla ducha, coś dla ciała" to projekt Banku Żywności
w Lublinie, którego celem jest promocja odpowiedniego odżywiania. 18 czerwca Bank Żywności w Lublinie zorganizował wydarzenie na którym można było dowiedzieć się jakie błędy popełniamy w codziennej diecie i jak to zmienić.

- Najpoważniejszym błędem jest nagminne niejedzenie śniadań, a to właśnie śniadanie dostarcza nam energii na cały dzień - powiedziała Ewa Tomczyk, dietetyk z Technikum w Pszczelej Woli
- Inna sprawa to ciężka kuchnia. Nasza polska nie jest sprzymierzeńcem dla organizmu - podkreślił szef kuchni jednego z lubelskich lokali Arkadiusz Krzesiak 

Odbyła się także prezentacja kulinarna przygotowana i prowadzona przez Panią Ewę Tomczyk przy udziale młodzieży z Zespołu Szkół Rolniczych - Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli. Dziękujemy Dyrekcji tej placówki oraz Pani Ewie, a także młodzieży. Po wykładzie uczestnicy zadali wiele pytań.  Odbyła się także prezentacja kulinarna wg pomysłu Pana Arkadiusza Krzesiaka - Kuchmistrza i szefa kuchni w Restauracji SIEDEM ŻYCZEŃ. Lemoniada ze świeżą miętą wg rezeptury Pana Arka - zachwyciła obecnych zarówno smakiem, jak i prostotą.

Na zaproszenie Banku Żywności w Lublinie na lubelskie Bronowice przybył Teatr PANOPTICUM. Korzystając z gościnności świetlicy środowiskowej OHP zaprezentował przedstawienie p.t. Obywatel "S". Dziękujemy reżyserowi Mieczysławowi Wojtasowi , kompozytorowi Piotrowi Tesarowiczowi oraz młodym aktorom, którzy zachwycili widzów. 

W wydarzeniu wzięły udział osoby otrzymujące pomoc żywnościową ze Stowarzyszenia Samopomocy Terytorialnej, z Towarzystwa Przyjaciół Dzieci 
i Polskiego Czerwonego Krzyża. 



Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 

Banki Żywności w maju rozpoczęły już przekazywanie żywności lokalnym organizacjom dobroczynnym takim jak jadłodajnie, noclegownie, domy opieki, świetlice środowiskowe i wiele innych. Osoby najbardziej potrzebujące mogą skorzystać ze wsparcia w formie paczki z żywnością lub posiłku.

Dodatkowe wsparcie dla osób potrzebujących

Dodatkowo w ramach PO PŻ osoby potrzebujące  będą mogli skorzystać z działań z zakresu włączenia społecznego i edukacji żywieniowej. Osoby potrzebujące będą mogły skorzystać z warsztatów na temat gospodarowania budżetem domowym, przygotowywania zbilansowanych posiłków, zdrowego odżywiania oraz zapobiegania marnowaniu jedzenia. Warsztaty zorganizują Banki Żywności a także organizacje odbierające żywność z Banków Żywności we współpracy z Ośrodkami Pomocy Społecznej. W rezultacie osoby potrzebujące  nauczą się  samodzielnie przygotować 5 podstawowych, zbilansowanych posiłków z wykorzystaniem produktów z pomocy żywnościowej lub dodatkowo produktów sezonowych i lokalnych. Poznają podstawy prawidłowo zbilansowanej diety. Dowiedzą się jak  właściwie przechowywać posiłki i racjonalnie gospodarować żywnością. Potrzebujący wzmocnią swoje poczucie samodzielności i zbudują relacje z otoczeniem. Banki Żywności rozpoczynają realizację takich działań w czerwcu.