Banki Żywności apelują - nie marnuj jedzenia! Wyniki badania

Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. To wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Żywności 19 Banków Żywności w całej Polsce organizuje warsztaty kulinarne i konferencje. W tym roku działania te zostały objęte partnerstwem strategicznym przez sieć Lidl Polska.


Z badań Kantar MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (X.2017) wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.), a także jogurty (16 proc.). Wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są natomiast: przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.) czy zbyt duże zakupy (15 proc.), co oznacza, że zdarza się nam kupować zdecydowanie więcej niż potrzebujemy.  „Liczba osób, które przyznają się do marnowania jedzenia jest od lat utrzymuje się na pewnym, stałym poziomie. Cieszy fakt, iż od kilku lat Polacy nie deklarują, że marnują więcej. Jednak dane te mobilizują nas do jeszcze bardziej wytężonej pracy na rzecz edukacji społeczeństwa, jak nie marnować jedzenia” Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

 

Żywność marnują już dzieci

Zjawisko marnowania żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych. Takie zachowania można zaobserwować także u dzieci. W największych ilościach młodzież pozostawiała niezjedzone ziemniaki, a następnie pieczywo, owoce, warzywa, jak wynika tym razem z badań realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW). Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności. „Należy podkreślić, że dane dotyczą głównie pozostawianych porcji na talerzu, a nie wszystkich wyrzucanych produktów w domu np. przeterminowanych lub nieświeżych, zatem ilość zmarnowanej żywności przez młodzież mogłaby być znacznie większa – uzupełnia dr inż. Maria Kowalewska, dyrektor ds. edukacji Federacji Polskich Banków Żywności

Okazuje się, że jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli  w 11 z 20 kontrolowanych szkół nie zapewniono 20-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie obiadu przez wszystkich chętnych uczniów. „W szkołach tych obowiązywały 15-minutowe przerwy, a w niektórych również 10-minutowe. Zdarzało się również, że obiady były wydawane już od godziny 9.20” – dodaje Stanisław Dziwisz, doradca ekonomiczny delegatury NIK
w Krakowie. Banki Żywności ponawiają apel do dyrektorów szkół, aby wydłużyć przerwę obiadową do 30 minut. Zasadność wydłużenia przerw obiadowych dostrzegają także rodzice uczniów. Ponad 37% ankietowanych rodziców, dla opracowania NIK, wyraziło opinię, że funkcjonująca w szkole przerwa przeznaczona na spożycie obiadu była zbyt krótka.

 

Rola edukacji

Edukacja społeczeństwa powinna być skierowana równolegle do dzieci i dorosłych. Dlatego w ramach projektu EFFECT, finansowanego ze środków Erasmus Plus, Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała wspólnie z 5 partnerami planszową grę rodzinną (http://foodwasteeffect.eu/pl/the-game). Podczas gry dzieci i ich rodzice dowiadują się, jak uprawiana jest żywność, w jaki sposób należy dokonywać zakupów oraz przechowywać żywność w domu.

„Nie ma piękniejszego gestu niż dzielenie się jedzeniem z drugą osobą. Ta prosta czynność daje nam wiele radości i przypomina o relacjach z drugim człowiekiem. Współpraca firmy Lidl z Federacją Polskich Banków Żywności trwa już 15 lat i wciąż się rozwija. Razem z naszymi pracownikami, klientami i Federacją chcemy promować ideę niemarnowania żywności, a każde działanie w tym zakresie to wielki krok w stronę budowania świadomości na temat odpowiedzialnego dysponowania żywnością” – komentuje Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.  

 

Banki Żywności celebrują Światowy Dzień Żywności

W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko.  Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności zorganizują ponad 30 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne lub konferencje. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo. Partnerem strategicznym obchodów jest sieć handlowa Lidl, który od lat wspiera inicjatywy podejmowane na rzecz walki ze zjawiskiem marnowania żywności.