Chojnice podsumowały działania w ramach POPŻ w 2015 roku

Chojnicki Bank Żywności podsumował działania w POPŻ Podprogram 2015. W  spotkaniu wzięło udział ponad 60 osób. W tym podopieczni organizacji partnerskich, przedstawiciele OPL, OPSów, Federacji Polskich Banków Żywności oraz osoby zaangażowane w realizację podprogramu. Po przedstawieniu wyników naszych działań i wielu podziękowaniach nastąpił punkt kulminacyjny - pokaz gotowania potraw i pieczenie pysznych drożdżowych ciasteczek. Pokaz kulinarny poprowadzili profesjonalni kucharze z Akademii Kulinarnej Sadkiewicz w Bydgoszczy. Podczas gotowania Szef Kuchni Akademii Kulinarnej Sadkiewicz w Bydgoszczy omówił sposoby, dzięki którym można wydobyć z niedrogich artykułów niesamowite smaki. Dania zostały przygotowane na bazie produktów w takim rodzaju, jakie otrzymują podopieczni w ramach POPŻ. Przyrządzonych potraw mógł skosztować każdy z gości, tak więc każdy mógł ocenić umiejętności naszego kucharza. Oprócz typowych dań obiadowych przygotowanych przez Mistrzów Kuchni z Akademii Kulinarnej, cukiernik  Jacek Grabowski przygotował dla nas ciasteczka drożdżowe ze słodkim nadzieniem (przepis na wykonanie ciasteczek znajdziecie tutaj). Goście zadawali specjalistom pytania dotyczące sposobów przyrządzania, przyprawiania i przechowywania potraw oraz wszystkie inne związane ze sztuką kulinarną.

Realizacja spotkania była możliwa dzięki uprzejmości restauracji "Gościniec" i Chojnickiego Centrum Kultury.