Półmetek Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2016. Podsumowujemy rezultaty 

Za nami 5 miesięcy (sierpień – grudzień 2016) realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016. Banki Żywności w ramach Podprogramu 2016 współpracowały z 1112 organizacjami partnerskimi o zasięgu legalnym [OPL], w tym z organizacjami pozarządowymi, kościelnymi i Ośrodkami Pomocy Społecznej. OPL przekazały żywność do 560 401 osób na terenie wszystkich województw. Najwięcej żywności przekazano na terenie województwa mazowieckiego, lubelskiego, pomorskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i warmińsko mazurskiego. 

Do osób potrzebujących w formie paczek oraz posiłków przekazaliśmy łącznie 12 500 ton żywności, z czego najwięcej mleka, cukru, oleju, makaronu, gulaszu wieprzowego i ryżu. Do osób potrzebujących trafiło 1 441 987 paczek żywnościowych oraz 529 456 posiłków.

W ramach Działań Towarzyszących Edukatorzy przeprowadzili 1312 warsztatów dla 21 098 osób. Warsztaty obejmowały zajęcia kulinarne, żywieniowo-dietetyczne, edukacja ekonomiczna, niemarnowanie  żywności. 

Nasze plany na następne 6 miesięcy (styczeń –czerwiec 2017) realizacji Podprogramu 2016:

·         przekazanie 22 089 ton żywności do 719 000 osób;

·         przekazanie żywności w formie paczek ,łącznie 2 199 865 oraz posiłków, łącznie 647 288;

·         przeprowadzenie 3289 warsztatów w ramach działań towarzyszących dla 54 357 osób.