Spotkanie warsztatowe "Kulinarnie mocni"

W dniach 24-25.11 odbyło się szkolenie dla kadry Banków Żywności „Kulinarnie Mocni”.

Spotkanie warsztatowe poświęcone zostało nauce wykorzystania przypraw i ziół do przygotowywania pięciu podstawowych posiłków, a także nauce pierwszej pomocy.

W szkoleniu wzięło udział 18 osób, które na co dzień zajmują się koordynacją lub prowadzeniem Działań Towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Działania Towarzyszące to praktyczne warsztaty, których celem jest edukacja osób korzystających ze wsparcia żywnościowego z zakresu żywienia, umiejętności kulinarnych, oraz nauki prowadzenia własnego gospodarstwa domowego bez marnowania żywności, a także dobrego wykorzystania domowych finansów. 


Razem z  firmą McCormick, właścicielem firmy Kamis,  zorganizowaliśmy spotkanie szkoleniowe poświęcone nauce kulinarnej z zastosowaniem przypraw i ziół. Uczestnicy poznali sposoby na zastosowanie popularnych przypraw takich jak: rozmaryn, tymianek, gałka muszkatałowa, imbir, cynamon i wiele innych. Popularne przyprawy były wykorzystywane  w niekonwencjonalnych połączeniach np. zupa gruszkowo-pieczarkowa.

Uczestnicy, dzięki wiedzy na temat przypraw czuli, że na nowo otwierają serce do gotowania.

Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Wawryniuk – Szef Kuchni Kamis w firmie McCormic Polska.

Równolegle uczestnicy brali udział w szkoleniu z udzielania pierwszej pomocy i zasad bezpieczeństwa prowadzenia warsztatów kulinarnych.

Edukację praktyczną pierwszej pomocy udzielili trenerzy z firmy AdrenaLTika. Zasady bezpieczeństwa na warsztatach kulinarno-żywieniowych przybliżyła edukatorka żywieniowa – Natalia Stańczyk.  

Firma McCormic od 4 lat wspiera Federację Polskich Banków Żywności w ramach Świątecznej Zbiórki Żywności. Edukacja kulinarna jest kolejnym obszarem do wspólnych działań.