Kulinarnie Mocni

Kulinarnie Mocni

Dane

O projekcie

Kulinarnie Mocni to projekt będący wspólną inicjatywą Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick Polska. Jest to przykład współpracy organizacji pozarządowej i biznesu, który wykracza poza schematyczne ramy współpracy.

Projekt skierowany jest do edukatorów, którzy tworzą Akademię Edukatorów w Bankach Żywności. Są to dietetycy, kucharze, nauczyciele, pracownicy społeczni,  którzy prowadzą warsztaty w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ), realizowanego przez Banki Żywności. 

--------------------------------------------------

O PROJEKCIE CD.

Od 2015 roku, Banki Żywności, oprócz przekazywania żywności rozpoczęły działania edukacyjne, których celem jest włączenie społeczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz usamodzielnienie i podniesienie kompetencji odbiorców żywności w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Zeszłoroczna edycja działań towarzyszących organizowanych przez 32 Banki Żywności tj. ogólnopolskich warsztatów w ramach POPŻ, która rozpoczęła się w 2015 r. i trwała do późnej wiosny 2016 r., okazała się wielkim sukcesem. W ponad 5,2 tys. warsztatów wzięło udział w sumie 75,6 tys. Osób. Największym uznaniem wśród beneficjentów cieszyły się warsztaty kulinarne. W czasie warsztatów,  osoby zagrożone wykluczeniem społecznym wspólnie gotują potrawy z produktów jakie otrzymują w ramach programu.

Aby zapewnić wysoką jakość warsztatów kulinarnych powstał projekt Kulinarnie Mocni. Projekt ma zachęcić edukatorów, prowadzących warsztaty z odbiorcami żywności,  aby wykorzystywali do przygotowywania dań zioła i przyprawy, aby potrawy było smaczne i zdrowe. Celem projektu jest również otworzenie w edukatorach kreatywność i otwartość na smaki. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” stanowią przykład wzorcowego warsztatu kulinarnego oraz zdobycie przez uczestników umiejętności prezentowania przepisu – warsztat trenerski. Przepisy wykorzystywane na warsztatach są inspiracją do prowadzenia ciekawych, angażujących warsztatów kulinarnych z uczestnikami programu POPŻ.

---------------------------------------------------

EDYCJA 2015

W pierwszej edycji „Kulinarnie Mocni”, w 2015 roku,  tematem przewodnim projektu było wykorzystanie ziół i przypraw w kontekście dosmaczania potraw i nie marnowania żywności. Natomiast w obecnej edycji, duży nacisk kładziony jest na użycie ziół i przypraw w kontekście ich prozdrowotnych właściwości.  W czasie trzech, cyklicznych warsztatów, uczestnicy poznają pomysły na przygotowywania past do chleba i naleśników, smakowych masełek, pomysłów na „nową odsłonę” kasz, makaronów i ryżu oraz dań jednogarnkowych. 

W pierwszej edycji w 2015 roku udział w projekcie wzięło udział 18 edukatorów z Banków Żywności. W 2016 roku, w drugiej edycji zaangażowanych jest 25 edukatorów z całej Polski.  Każdy z edukatorów zobowiązany jest do zorganizowania minimum 15 warsztatów o tematyce ziół i przypraw z uczestnikami POPŻ. W sumie 25 przeszkolonych edukatorów zorganizuje następnie w całej Polsce 300 warsztatów z wykorzystania przypraw i ziół w diecie.