6 października 2017

EFFECT (Europe Fights Food waste through Effective Consumer Training)

O projekcie

Celem projektu jest edukacja obywateli europejskich, w tym wybranych grup społecznych tj. z niższymi dochodami, na temat racjonalnego gospodarowania żywnością i ograniczanie marnowania żywności poprzez utworzenie i popularyzację edukacyjnej platformy internetowej oraz eventy. Działania kierowane są szczególnie do rodzin z niższymi dochodami, osób korzystających z pomocy żywnościowej oraz pracowników społecznych.

Chcemy stworzyć ścieżkę edukacyjną oraz telewizję internetową, w których znajdą się porady na temat ograniczania marnowania, przepisy, prezentacje, scenariusze zajęć, materiały do pobrania czy zbiór materiałów filmowych. Stworzymy także onlinową i offlinową grę rodzinną „Nie marnuj jedzenia”

Projekt realizowany będzie od 01.11.2015 do 31.10.2017

Dane

Partnerzy:

Bank Żywności w Olsztynie

Eurocrea Marchant w Mediolanie

Avaca w Atenach

Global Feedback w Londynie

Universitat Autonoma w Barcelonie

25 kwietnia 2018

Budowa współpracy z sieciami handlowymi w Europie Środkowej

Projekt “Bank pomysłów związanych z przeciwdziałaniem marnowania żywności – jak zwiększyć efektywność współpracy z sieciami handlowymi?” jest już w połowie realizacji. 4 partnerów reprezentujących... czytaj dalej

24 listopada 2017

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa

Banki zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności przekazują pomoc żywnościową poprzez swoje organizacje partnerskie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, współfinansowanego ze środków Unii... czytaj dalej

Zobacz wszystkie projekty