Kalafior z wasabi

Lista składników:

  • 1/4 ugotowanego kalafiora (najlepiej al dente)*
  • łyżka masła klarowanego z pieczenia ziemniaków z rozmarynem **
  • łyżeczka wasabi (wasabi spakowane po wizycie w sushi)
  • 1/2 łyżeczki soli wędzonej
  • łyżka obranych pistacji
  • garść mięty
  • opcjonalnie makaron ryżowy gruby lub inny jeśli został z wczoraj
  • łyżka sosu sojowego
  • plaster korzenia imbiru i kurkumy
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Czosnek obieram i siekam na drobno. Orzeszki i miętę szatkuję.
Masło klarowane delikatnie podgrzewam i mieszam w kubku z pastą wasabi. Piekarnik rozgrzewam na 200 stopni. Podzielone różyczki kalafiora miętoszę z moim masłem, przekładam do żaroodpornego pojemnika i zapiekam przez 20 minut w piekarniku z dodatkiem utartej soli wędzonej. Na woku podgrzewam masło klarowane, dodaję imbir, kurkumę, poszatkowany ząbek czosnku i makaron ryżowy. Przesmażam na wysokim ogniu, dodaję orzeszki, pieczonego kalafiora razem z sosem i dosmaczam sosem sojowym.

Przepis pochodzi z bloga Qmam Kaszę, opublikowany za zgodą autorki.

Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem i przekazują je ubogim.

Moglibyśmy uratować więcej żywności, gdybyśmy mieli fundusze na transport, czyli przewóz jedzenia od dostawców do potrzebujących. Dlatego potrzebujemy Twojego 1% podatku.

Wpisz w formularzu PIT nasz nr KRS 0000063599 lub pobierz darmowy program PIT.

POBIERZ PROGRAM PIT

Bezy

Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej

Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Lista składników: 2 kromki ulubionego pieczywa warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka pół... czytaj dalej

Zobacz wszystkie przepisy