Wegański mus czekoladowy
Lista składników
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
- 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W tym pierwszym wypadku w niedużym garnku zagotować wodę, na garnku położyć metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić obok do wystudzenia.
- Wodę z ciecierzycy wlać do do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, a na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Przelać do przygotowanych pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać ze świeżymi owocami.
Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia, opublikowany za zgodą autorki.
Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem i przekazują je ubogim.
Moglibyśmy uratować więcej żywności, gdybyśmy mieli fundusze na transport, czyli przewóz jedzenia od dostawców do potrzebujących. Dlatego potrzebujemy Twojego 1% podatku.
Wpisz w formularzu PIT nasz nr KRS 0000063599 lub pobierz darmowy program PIT.
POBIERZ PROGRAM PIT