Pesto z natki pietruszki

Lista składników

  • 2 pęczki pietruszki / 2 szklanki pietruszki
  • ¼ szklanki migdałów
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • ½ ząbka czosnku
  • sól i czarny pieprz
  • opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
  • 3 – 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki poza oliwą umieścić w naczyniu blendera i miksować pulsacyjnie do momentu uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
  2. Dodać oliwę i ponownie krótko zmiksować, w razie potrzeby dodać więcej oliwy i gotowe. Podawać z makaronem, na grzankach lub jako dodatek do sałatek.

Porady:

  • Aby pesto było idealne warto pamiętać o tym, że nie wolno go za długo miksować – zioła wtedy więdną, a pesto wychodzi bez smaku. Im krócej, tym lepiej.

Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia, opublikowany za zgodą autorki.

Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem i przekazują je ubogim.

Moglibyśmy uratować więcej żywności, gdybyśmy mieli fundusze na transport, czyli przewóz jedzenia od dostawców do potrzebujących. Dlatego potrzebujemy Twojego 1% podatku.

Wpisz w formularzu PIT nasz nr KRS 0000063599 lub pobierz darmowy program PIT.

POBIERZ PROGRAM PIT

Bezy

Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej

Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Lista składników: 2 kromki ulubionego pieczywa warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka pół... czytaj dalej

Zobacz wszystkie przepisy