Wytrawna owsianka

Lista składników

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • czubata łyżka szałwii hiszpańskiej (chia seeds)
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta wędzonej soli
  • łyżka orzechów pecan lub innych
  • 1/4 awokado
  • łyżeczka masła klarowanego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz świeżo zmielony
  • świeże zioła

Sposób przygotowania

Płatki owsiane i szałwię wsypuję do rondelka. Podprażam delikatnie, zalewam wodą, gotuję około 5-10 minut i odstawiam pod przykryciem. Na małej patelni rozgrzewam masło klarowane i podprażam na nim orzechy ze szczyptą wędzonej soli. Awokado obieram ze skórki. Do niewielkiej miseczki lub talerza nakładam ugotowaną owsiankę, dodaję orzechy z masłem, awokado, świeże zioła, sos sojowy i doprawiam całość pieprzem.

Przepis pochodzi z bloga Qmam Kaszę, opublikowany za zgodą autorki.

Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem i przekazują je ubogim.

Moglibyśmy uratować więcej żywności, gdybyśmy mieli fundusze na transport, czyli przewóz jedzenia od dostawców do potrzebujących. Dlatego potrzebujemy Twojego 1% podatku.

Wpisz w formularzu PIT nasz nr KRS 0000063599 lub pobierz darmowy program PIT.

POBIERZ PROGRAM PIT

Bezy

Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej

Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Lista składników: 2 kromki ulubionego pieczywa warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka pół... czytaj dalej

Zobacz wszystkie przepisy