11 kwietnia 2019

Rekordowy wynik Wielkanocnej Zbiórki Żywności. Zebrano o przeszło 23 tony więcej niż w minionym roku.

W ubiegły weekend na terenie 2500 sklepów w całej Polsce miała miejsce coroczna Wielkanocna Zbiórka Żywności. Tysiące wolontariuszy Banków Żywności zachęcało do podzielenia się żywnością z osobami w trudnej sytuacji życiowej. Dzięki ofiarności darczyńców aż 381 ton artykułów spożywczych trafi do najbardziej potrzebujących jeszcze przed Wielkanocą.

Tegoroczny wynik wspomnianych działań znacząco przewyższa rezultaty ubiegłorocznej zbiórki. W 2018 roku w ramach akcji udało się zgromadzić 358 ton żywności. Do tej edycji zbiórki przyłączyły się 24 Banki Żywności zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności. Łącznie w wydarzeniu brało udział ponad 33 tysiące wolontariuszy stacjonujących w 400 miastach na terenie całego kraju. Pomoc żywnościowa trafi m.in. do osób starszych, chorych, niepełnosprawnych, samotnych rodziców i dzieci. W naszym kraju żyje około 1,6 mln takich ludzi, a dla wielu z nich pusty talerz stanowi przykrą codzienność. Banki Żywności już w tym tygodniu rozpoczęły przekazywanie żywności

Sukces tegorocznej zbiórki bardzo nas cieszy. Naszą misją od wielu lat jest przekazywanie jedzenia potrzebującym. Nie byłoby to jednak możliwe, gdyby nie pomoc darczyńców. Te 381 ton zebranych artykułów spożywczych to setki tysięcy drobnych gestów życzliwości i zrozumienia wobec trudnej sytuacji innych ludzi, które składają się na realną pomoc – podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

 Wielkanocna Zbiórka Żywności ma charakter lokalny i była zorganizowana przez 24 Banki Żywności zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności. Objęła prawie wszystkie województwa. Niezależnie od zbiórki, na co dzień wszystkie 31 Banków Żywności ratuje jedzenie przed zmarnowaniem – odbierają ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo artykuły i przekazują je potrzebującym. Ratowane w ten sposób produkty to głównie owoce i warzywa, napoje, mleko, sery, pieczywo czy mięso. Podczas zbiórek żywności Banki zachęcają do kupowania brakujących produktów, takich jak olej, mąka, cukier, makaron, ryż, konserwy czy słodycze, dbając w ten sposób o zapewnienie osobom potrzebującym pełnowartościowych posiłków.

Produkty ze zbiórki zostały przetransportowane do magazynów, gdzie są obecnie liczone, sortowane i pakowane w paczki. Stamtąd zostaną przekazane do lokalnych organizacji pomocowych. Dzięki temu osoby potrzebujące otrzymają wsparcie jeszcze przed świętami.

Dziękujemy sieci Kaufland za udostępnienie zdjęć.

12 września 2019

Zaproszenie do składania ofert, zapytanie ofertowe 2/2019/PROM

Szanowni Państwo, Federacja Polskich Banków Żywności w Warszawie zaprasza do składania ofert na realizację badań w ramach projektu ”Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu... czytaj dalej

22 sierpnia 2019

Nadchodzi ogromna zmiana. Banki Żywności przygotowują się do wejścia Ustawy w życie

Lada dzień nowe prawo nakładające na sklepy wielkopowierzchniowe obowiązek przekazywania niesprzedanej, ale dobrej jakościowo żywności organizacjom charytatywnym wejdzie w życie. Co zmieni Ustawa? Marnowanie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności