Działania CSR

Jeśli tematy przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz edukacji żywieniowej są bliskie twojej firmie, współpraca z Bankami Żywności może stać się ważnym elementem jej strategii CSR.

 

W jakie działania angażują się Banki Żywności?

Zapobieganie marnowaniu żywności i wspieranie osób potrzebujących to dwa równorzędne filary misji Federacji Polskich Banków Żywności. Poza codzienną pracą przy pozyskiwaniu żywności od producentów i dystrybutorów oraz przekazywaniu jej organizacjom społecznym, organizujemy i współorganizujemy wiele akcji edukacyjnych i informacyjnych związanych z walką z marnotrawstwem jedzenia oraz edukacją żywieniową.

Do naszych najbardziej znanych inicjatyw należą zbiórki żywności, szczególnie coroczna Świąteczna Zbiórka Żywności przeprowadzana przed świętami Bożego Narodzenia. Co roku organizujemy również wydarzenia z okazji Światowego Dnia Żywności – warsztaty, happeningi, pokazy, dyskusje i spotkania poświęcone racjonalnemu gospodarowaniu żywnością.

Z naszymi partnerami prowadzimy lub prowadziliśmy kampanie takie jak Kulinarnie Mocni, Extra Szkolna Stołówka, 1000 Pierwszych Dni dla Zdrowia oraz trwający od wielu lat program Nie marnuj jedzenia.

 

Jakie są korzyści ze współpracy z Bankami Żywności?

Do każdej propozycji współpracy podchodzimy z pełnym zaangażowaniem. Ponad 20 lat działalności Federacji Polskich Banków Żywności i doświadczenie współpracy – często długotrwałej – z wieloma różnymi partnerami pozwala nam skutecznie projektować i przeprowadzać działania z obszaru CSR.

Praca z Bankami Żywności to także:

  • działania o zasięgu ogólnopolskim z Bankami działającymi lokalnie w 32 miejscowościach,
  • renoma jednej z najbardziej rozpoznawalnych organizacji pozarządowych w Polsce,
  • skuteczne akcje przeprowadzane z dziesiątkami tysięcy naszych wolontariuszy, którzy podzielają naszą misję,
  • możliwość korzystania z unikatowej wiedzy eksperckiej w zakresie niemarnowania żywności i edukacji żywieniowej.