16 stycznia 2020

Relacje z Obchodów Światowego Dnia Żywności – wyróżnienie dla 3 szkół podstawowych w ramach konkursu „Ratuję, nie marnuje”

15 stycznia, wspólnie z organizatorem Tesco Polska, ogłosiliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu „Ratuję, nie marnuję”, który polegał na przesłaniu relacji z obchodów Światowego Dnia Żywności. Cieszymy się, że idea niemarnowania żywności i promocja zdrowego odżywiania cieszy się tak pozytywnym odbiorem wśród szkół podstawowych i placówek Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w całej Polsce.

Wśród laureatów znalazły się trzy Szkoły Podstawowe:

I miejsce –  Świetlicowe Pasibrzuszki ze Szkoły Podstawowej w Małkocinie

II miejsce – Klasowy Klub Żywności ze Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Błoniu

III miejsce – Niemarnowalni.pl ze Szkoły Podstawowej nr 25 im. Księdza Jana Twardowskiego w Bielsku-Białej

Nagrodami w konkursie są bony pieniężne oraz warsztaty z edukatorami Banków Żywności dla każdej ze szkół.

Konkurs realizowany był w ramach IV edycji programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy”, organizowanego przez Tesco Polska w partnerstwie z Federacją Polskich Banków Żywności. Do programu może dołączyć każda szkoła podstawowa oraz placówka Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Polsce, zakładając Klub Niemarnowania, który będzie szerzył wśród społeczności szkolnej idee niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania.

29 września 2020

Marnowanie 1/3 nie ma sensu! Czyli co wspólnego mają Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia i przepis na pyszną tartę galette?

Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji... czytaj dalej

8 września 2020

⅓ jedzenia się marnuje. Uratuj ją! Too Good To Go wraz z partnerami startuje z edukacyjną kampanią przeciwdziałającą marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym

To nie przypadek, że na tej kreacji ⅓ jest wydarta. Na przykładzie tego plakatu chcemy pokazać, jak to wygląda w praktyce. Aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie idealnie świeżej i pysznej żywności nigdy nie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności