16 stycznia 2020

Relacje z Obchodów Światowego Dnia Żywności – wyróżnienie dla 3 szkół podstawowych w ramach konkursu „Ratuję, nie marnuję”

15 stycznia, wspólnie z organizatorem Tesco Polska, ogłosiliśmy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu „Ratuję, nie marnuję”, który polegał na przesłaniu relacji z obchodów Światowego Dnia Żywności. Cieszymy się, że idea niemarnowania żywności i promocja zdrowego odżywiania cieszy się tak pozytywnym odbiorem wśród szkół podstawowych i placówek Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w całej Polsce.

Wśród laureatów znalazły się trzy Szkoły Podstawowe:

I miejsce –  Świetlicowe Pasibrzuszki ze Szkoły Podstawowej w Małkocinie

II miejsce – Klasowy Klub Żywności ze Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Błoniu

III miejsce – Niemarnowalni.pl ze Szkoły Podstawowej nr 25 im. Księdza Jana Twardowskiego w Bielsku-Białej

Nagrodami w konkursie są bony pieniężne oraz warsztaty z edukatorami Banków Żywności dla każdej ze szkół.

Konkurs realizowany był w ramach IV edycji programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy”, organizowanego przez Tesco Polska w partnerstwie z Federacją Polskich Banków Żywności. Do programu może dołączyć każda szkoła podstawowa oraz placówka Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Polsce, zakładając Klub Niemarnowania, który będzie szerzył wśród społeczności szkolnej idee niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania.

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności