Program zrównoważonej pomocy żywnościowej.
Głównym celem projektu jest stworzenie szkoleń i materiałów dla kadry zajmującej się pomocą żywnościową, a więc pracowników i wolontariuszy.
Materiały te mają zarówno dostarczyć wiedzy na temat praktycznych aspektów pomocy żywnościowej, jak i pogłębić świadomość i zrozumienie zrównoważonego podejścia do pomocy żywnościowej, dbania o zbilansowaną dietę przyjazną środowisku, zapewniając bezpieczeństwo żywności i dbając o jej niemarnowanie.
Pozostałe cele, które realizuje projekt:
Zwiększenie jakości programów pomocy żywnościowej w Europie w celu zapewnienia trwałej pomocy żywnościowej dobrej jakości. Maksymalizacja pozytywnego wpływu i włączenia społecznego wrażliwych grup społecznych.
Promowanie działań zgodnych z celami zrównoważonego rozwoju: Projekt identyfikuje wzajemne powiązania między udzielaniem pomocy żywnościowej, która zapewnia zrównoważone wzorce produkcji i konsumpcji zgodnie z czterema głównymi wymiarami: zdrowotnym (zbilansowana dieta), społecznym (nawyki kulturowe, wartości społeczne), ekonomiczny (lepszy dochód dla producenta i dostępność konsumenta) i środowiskowy (rozwój zielonych kompetencji, minimalizacja marnowania żywności).
Zwiększenie umiejętności i wiedzy żywieniowej, ekologicznej i zarządczej personelu i wolontariuszy programów pomocy żywnościowej.
Grupy docelowe:
Personel i wolontariusze pracujący w programach pomocy żywnościowej
Beneficjenci programów pomocy żywnościowej, którzy docelowo skorzystają na świadczeniu usług wysokiej jakości oraz przedstawiciele tych grup.
Rezultaty:
- Wypracowany wspólnie przez parterów przewodnik metodologiczny dla osób pracujących w sektorze pomocy żywnościowej.
- Program szkoleniowy dla kadry i wolontariuszy pracujących w sektorze pomocy żywnościowej.
- Platforma e-learningowa
- Przewodnik dla trenerów i liderów programów pomocy żywnościowych.
Zapraszamy na stronę projektu: http://sustaid-project.eu
Program: Erasmus plus. Edukacja Zawodowa
Okres realizacji: 1.03.2022-31.03.2025
Partnerstwo:
Liderem projektu jest The Polish Farm Advisory and Training Centre – Polska
Partnerzy:
- PROLEPSIS Civil Law Non Profit Organization of Preventive Environmental and Occupational Medicine – Grecja
- ISEKI-Food Association – Austria
- CSI CENTER FOR SOCIAL INNOVATION – Cypr
- CARITAS DIOCESANA DE COIMBRA – Portugalia
- Federation of Polish Food Bank – Polska