23 marca 2018

358 ton wsparcia w ramach Wielkanocnej Zbiórki Żywności

Dzięki ofiarności darczyńców, mimo ograniczeń, dotyczących handlu w niedziele, wolontariusze zebrali przez dwa dni Wielkanocnej Zbiórki Żywności 358 ton artykułów spożywczych. Zebrane produkty trafią do około 180 tysięcy osób potrzebujących. Banki Żywności już w tym tygodniu rozpoczęły przekazywanie żywności.

Z pomocy skorzystają samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności.

Zbiórka odbyła się w ponad 300 miastach, w ponad 2000 sklepów i przy wsparciu około 30 tysięcy wolontariuszy. 358 ton zebranej żywności to ponad 100 samochodów dostawczych, po brzegi wypełnionych produktami spożywczymi, które trafią do osób potrzebujących.

Nasze zbiórki jeszcze w 2017 roku zwykle trwały trzy dni, od piątku do niedzieli. W tym roku, ze względu na zakaz handlu w niedzielę, mieliśmy dwa dni, podczas których Polacy pokazali, że stać ich na równie znaczącą pomoc. Wynik tegorocznej zbiórki jest wyższy niż ubiegłoroczny. Wówczas udało się zebrać 346 ton żywności. To pokazuje, że małe, dobre gesty mają wielkie znaczenie, ponieważ połączone przynoszą realną pomoc i poprawę sytuacji wielu osób – podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Wielkanocna Zbiórka Żywności ma charakter lokalny i była zorganizowana przez 23 Banki Żywności zrzeszone w Federacji Polskich Banków Żywności. Odbywała się prawie we wszystkich województwach. Niezależnie od zbiórki, wszystkie 32 Banki Żywności systematycznie przekazują osobom potrzebującym pozyskane od producentów, dystrybutorów oraz z sieci handlowych produkty żywnościowe, ze szczególnym uwzględnieniem okresu Wielkanocy.

Produkty ze zbiórki zostały przetransportowane do magazynów, gdzie są obecnie liczone, sortowane i pakowane w paczki. Stamtąd zostaną przekazane do lokalnych organizacji pomocowych. Dzięki temu osoby potrzebujące otrzymają wsparcie jeszcze przed świętami.

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności