25 marca 2020

6 pytań o bezpieczeństwo i higienę żywności w czasach koronawirusa

Obecna sytuacja jest z pewnością bezprecedensowa – co do tego nie ma wątpliwości. Te rodzą się z kolei, jeśli chodzi o z pozoru codzienne, proste czynności. Pytania dotyczące tego, jak w bezpieczny sposób robić zakupy czy przyrządzić obiad, nurtują niemal każdego z nas. Na szczęście naukowcy coraz lepiej poznają nową chorobę, dlatego dzisiaj postaramy się rozwiać najczęstsze wątpliwości związane z koronawirusem i żywnością.

 

1. Jak ograniczyć możliwość zarażenia się podczas zakupów?

Od dziś (25.03) zaostrzają się zasady izolacji domowej, a sprawunki będą jednym z niewielu wyjątków, które pozwolą wyjść z domu. Nie nadużywajmy jednak tej możliwości i ograniczajmy wyjścia na zakupy do minimum – to pierwsza i najważniejsza zasada. Co dalej? Do sklepu zawsze wybierajmy się z listą i kupujmy produkty, które starczą na co najmniej kilka dni. Jeśli lubisz świeży chleb i codziennie odwiedzasz w tym celu piekarnię – mamy na to sposób! Możesz zamrozić część kupionego pieczywa, a następne upiec w piekarniku, kiedy najdzie Cię ochota. Dzięki temu możesz mieć świeże, chrupiące bułki czy ulubiony chleb każdego dnia – bez wychodzenia z domu!

Według obecnych zaleceń, do mniejszych sklepów czy aptek należy wchodzić pojedynczo – dzięki temu zmniejsza się ryzyko zakażenia i można zachowywać rekomendowaną odległość między innymi ludźmi. Można także zrezygnować z korzystania ze sklepowych koszyków i wkładać zakupy do własnej, najlepiej bawełnianej torby. Dbajmy też o innych – nie dotykajmy „gołymi rękami” produktów spożywczych – używajmy do tego dostępnych w sklepach rękawic czy torebek. Zalecane jest również korzystanie z bezgotówkowych metod płatności.  No i najważniejsze – MYJ RĘCE!

2. Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności?

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), na ten moment nie ma dowodów potwierdzających, że żywność może być „źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2”. Co to oznacza? Żywność nie może „zarazić” człowieka – do przekazania wirusa dochodzi drogą kropelkową lub przez materiały, na których te „kropelki” osiadły. Równocześnie  jednak naukowcy podkreślają, że szczególnie w obecnej sytuacji należy przykładać dużą uwagę do przestrzegania podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności – pamiętać o bezwzględnym myciu każdego spożywanego produktu i stosować się do zasad dot. obróbki termicznej. No właśnie, a co w końcu z tą temperaturą?

3. Czy temperatura zabija wirusa?

Według danych opublikowanych przez EFSA, dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa. Aby tak się stało, trzeba jednak przestrzegać konkretnych wytycznych. Zalecaną temperaturą jest min. 70 stopni. Szczególną ostrożność należy stosować przy przyrządzaniu dań z mięsa czy produktów surowych – w ich wypadku obróbka cieplna jest niezbędna, żeby wyeliminować ewentualne zanieczyszczenie mikrobiologiczne. Potrawy należy doprowadzać do wrzenia – to zapewni bezpieczeństwo. Dobrze też podgrzać każdorazowo porcję przed spożyciem. Dotyczy to potraw zarówno ugotowanych w warunkach domowych, jak i zamawianych „na wynos”.

4. Czy wirus może przebywać na powierzchni Twoich zakupów?

O ile sama zawartość produktów spożywczych jest bezpieczna, to co do opakowań przyniesionych do domu zakupów zdania są podzielone. Wirus przenosi się głównie drogą kropelkową, ale częściowo także przez kontakt z powierzchniami, na których znajdują się wydzieliny osoby zakażonej. Dane, którymi aktualnie dysponuje świat nauki wskazują, że wirus może utrzymać się na różnych powierzchniach kilka godzin. Póki co nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, dlatego warto na wszelki wypadek zadbać o bezpieczeństwo kupionych produktów.

Po pierwsze – wszystkie warzywa i owoce dokładnie myjemy! I robimy to zawsze – bez wyjątków. Dobrze będzie również rozpakować zakupione produkty z oryginalnych opakowań i przełożyć np. do szczelnych słoików, a sklepowe pojemniki wyrzucić do kosza. W ten sposób także sprawiamy, że żywność będzie dłużej świeża.

Ale najważniejsze – BEZ PANIKI! Ryzyko zakażenia w ten sposób – o ile istnieje – jest naprawdę niewielkie, a stosując podstawowe zasady higieny skutecznie się przed nim chronimy.

Więcej na ten temat mówił niedawno dr n. med. Ernest Kuchar: https://tvn24.pl/polska/koronawirus-w-polsce-zakupy-w-czasach-pandemii-4363798

5.  Jak zadbać o bezpieczeństwo spożywanej żywności?

Tutaj z pomocą przychodzi 5 kroków do bezpiecznej żywności rekomendowanych przez WHO. Ważne, żeby do wszystkich zasad podchodzić skrupulatnie.

  • Utrzymuj czystość
    Przede wszystkim mycie rąk – dokładnie i przez min. 30 sekund. Oprócz tego musimy koniecznie zadbać o higienę wszelkich sprzętów kuchennych, z których korzystamy podczas gotowania.
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
    Ta zasada dotyczy przede wszystkim przechowywania. Bakterie i drobnoustroje, które mogą znajdować się na surowych produktach, zginą podczas poprawnej obróbki termicznej. Jeśli jednak zostaną przeniesione na produkty już gotowe do spożycia, istnieje ryzyko, że mogą w ten sposób dostać się do organizmu.
  • Gotuj dokładnie
    Doprowadzaj do wrzenia wszystkie gotowane potrawy. Temperatura powinna osiągać min. 70 stopni, żeby zapewnić bezpieczny posiłek.
  • Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
    Tutaj przede wszystkim pamiętajmy o dbaniu o temperaturę w lodówce – najlepiej poniżej 5 stopni. Nie trzymaj szybko psujących się produktów czy ugotowanych dań w temperaturze pokojowej – zawsze w lodówce! Po więcej rad, jak przechowywać konkretne produkty, zajrzyj do naszego ebooka.
  • Używaj bezpiecznej wody i żywności
    Zwracaj uwagi na oznaki psucia się produktów, zawsze sprawdzaj, czy nie ma śladów pleśni. Zachęcamy do korzystania z filtrów do wody, dzięki czemu woda jest jeszcze lepszej jakości.

 

6. Żywność na wynos – czy to bezpieczne?

Gastronomia przeżywa teraz naprawdę trudne chwile. Funkcjonowanie lokali zostało ograniczone wyłącznie do usługi w dostawie. Dobrze więc wspierać lokalnych restauratorów i pomóc im przetrwać ten trudny czas. Co zrobić, żeby nie narazić przy tym ani siebie, ani dostawcy na utratę zdrowia?

Przede wszystkim warto skorzystać z możliwości dostawy bezkontaktowej. Kurier zostawia wtedy zamówione danie (oczywiście odpowiednio zapakowane) pod drzwiami, a Ty odbierasz je, kiedy dostawca znajdzie się już w bezpiecznej odległości. W ten sposób ogranicza się możliwość zarażenia drogą kropelkową, bo nie dochodzi do bezpośredniego kontaktu. Pamiętajcie również, żeby korzystać wyłącznie z bezgotówkowych płatności – najlepiej internetowych. Tak jak już pisaliśmy, zdania co do przetrwania wirusa na różnych powierzchniach są podzielone. Na wszelki wypadek więc możecie przełożyć obiad do własnych naczyń i nie korzystać z opakowań, w których posiłek został Wam dostarczony.

Pamiętajcie też o zapasach, które macie w domu, a które przecież nie mogą się zmarnować! Z nich też można wyczarować iście restauracyjne dania 🙂

 

 

A jeśli macie więcej pytań, zachęcamy do skorzystania ze strony Głównego Inspektoratu Sanitarnego:

https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/

 

PS Kochani, jak pewnie się domyślacie, Banki Żywności są teraz w bardzo trudnej sytuacji. Działamy tam, gdzie to możliwe i pomagamy – tak, jak robimy to od 27 lat. Jednak pracy jest jeszcze więcej niż dotychczas. Codziennie pokonujemy setki kilometrów, żeby żywność trafiła na talerze osób potrzebujących (również tych w kwarantannie), a nie do koszy. Potrzebujemy pieniędzy! Jeśli macie w obecnej sytuacji taką możliwość, gorąco prosimy o Wasze wsparcie. Już 10 zł to 80 kg (!!!) uratowanej żywności! Wystarczy naprawdę niewiele 🙂

www.bankizywnosci.pl/przekaz-darowizne/

6 lipca 2020

Letnia Zbiórka Żywności w sklepach Tesco – każdy może wesprzeć potrzebujących

Chcąc wesprzeć osoby najbardziej dotknięte skutkami pandemii COVID-19 Fundacja Tesco organizuje wśród klientów wszystkich swoich sklepów sieci Letnią Zbiórkę Żywności. Zbiórka odbędzie się w terminie od 1... czytaj dalej

2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności