Ciasto bananowe

Lista składników:

  • 3 duże zbrązowiałe banany
  • czubata szklanka mąki orkiszowej typ 1100 (lub inny)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • dwie szczypty utartej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki jasnej tahini (lub ciemnej oczywiście)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego (plus odrobina do wysmarowania formy)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewam 180-200 stopni.
Banany obieram ze skórki i rozgniatam w misce widelcem. Czasami gniotę je w rękach dla czystej, fizycznej przyjemności. Dodaję pozostałe składniki i porządnie mieszam mieszam widelcem – szczególnie jeśli pasta tahini należy do tych gęstych. Tłuszczem smaruję niewielką blachę do pieczenia lub mniejszą keksówkę, przelewam do niej wymieszane ciasto i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę w 200 stopniach przez około 30 minut, potem zmniejszam temperaturę do 160 i dopiekam przez 10 minut. Ciasto wyrośnie, ślicznie zbrązowieje, będzie z wierzchu chrupiące a w środku wilgotne.

Przepis pochodzi z bloga Qmam Kaszę, opublikowany za zgodą autorki.

Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem i przekazują je ubogim.

Moglibyśmy uratować więcej żywności, gdybyśmy mieli fundusze na transport, czyli przewóz jedzenia od dostawców do potrzebujących. Dlatego potrzebujemy Twojego 1% podatku.

Wpisz w formularzu PIT nasz nr KRS 0000063599 lub pobierz darmowy program PIT.

POBIERZ PROGRAM PIT

Bezy

Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej

Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Lista składników: 2 kromki ulubionego pieczywa warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka pół... czytaj dalej

Zobacz wszystkie przepisy