Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Lista składników:

  • 2 kromki ulubionego pieczywa
  • warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka
  • pół łyżeczki kuminu
  • łyżka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa do skropienia grzanek i łyżeczka do pasty
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie biały ser- jeśli masz resztki w lodówce, dołóż do pasty

Sposób przygotowania:

Kromki chleba natrzeć delikatnie oliwą i podpiec do zarumienienia w tosterze lub piekarniku ( w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 3-5 minut). Warzywa z rosołu odsączyć i przełożyć do blendera. Dodać kumin, sok z cytryny, łyżeczkę oliwy i ząbek czosnku. Zmiskować na gładką pastę. Na koniec doprawić solą i pieprzem i wymieszać z natką kolendry lub pietruszki. Pastę można traktować też jako dip, wystarczy dodać do niej 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Przepis pochodzi z książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” Sylwii Majcher, opublikowany za zgodą autorki.

Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem i przekazują je ubogim.

Moglibyśmy uratować więcej żywności, gdybyśmy mieli fundusze na transport, czyli przewóz jedzenia od dostawców do potrzebujących. Dlatego potrzebujemy Twojego 1% podatku.

Wpisz w formularzu PIT nasz nr KRS 0000063599 lub pobierz darmowy program PIT.

POBIERZ PROGRAM PIT

Bezy

Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej

Grzanki z pastą z warzyw z rosołu

Lista składników: 2 kromki ulubionego pieczywa warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka pół... czytaj dalej

Zobacz wszystkie przepisy