Bezy
Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej
Białka przełożyć do wysokiego naczynia lub większej miski. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Gdy piana nie będzie wypadać z miski można zacząć wsypywać cukier i nadal miksować. Cukier trzeba dodawać bardzo powoli, łyżka po łyżce, tak by mógł całkowicie się rozpuścić. Gdy nie będzie wyczuwalny w bezie, wlać do niej sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną i wmieszać do masy. Masa powinna być sztywna i bez problemu się formować. Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier i na niego łyżką wykładać bezy nadając im okrągły kształt. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić bezy i piec przez 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 110 i suszyć przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Bezy można dekorować ulubioną konfiturą, sezonowymi owocami, bitą śmietaną, bakaliami, czy rozpuszczoną czekoladą.
Przepis pochodzi z książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” Sylwii Majcher, opublikowany za zgodą autorki.
Lista składników: białka cukier ( 50 g cukru na każde białko) szczypta soli łyżeczka soku z cytryny... czytaj dalej
Lista składników: 2 kromki ulubionego pieczywa warzywa z rosołu – seler, por, cebula, pietruszka pół... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter