16 marca 2020

Pomoc żywnościowa w czasie pandemii. Jak skorzystać?

W tej trudniej sytuacji Banki Żywności starają się nadal pomagać. Przekazujemy żywność tam, gdzie jest potrzebna i gdzie organizacje społeczne są w stanie zapewnić jej dystrybucję. Robimy tak od 27 lat, a obecnie, w tak wyjątkowym momencie, musimy w szczególności kontynuować wypełnianie naszej misji i nieść pomoc m.in. osobom starszym, chorym, samotnym, bezdomnym oraz osobom przebywającym w kwarantannie – według nowych ustaleń, które już zostały wdrożoneDziałamy na miarę swoich możliwości, dbając o bezpieczeństwo naszych pracowników, wolontariuszy, kierowców, oraz oczywiście osób otrzymujących pomoc.

Federacja Polskich Banków Żywności to jedna z kilku organizacji, które zadeklarowały pomoc, obok m.in. PCK czy Caritasu. Wszyscy bazujemy na wytycznych dot. świadczenia pomocy osobom w kwarantannie wydanych przez MRPiPS. To nieco zmieniona forma kwalifikowania do wsparcia w ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w Podprogramie 2019, w którym bierzemy udział od samego początku jego istnienia. Pomoc mogą otrzymać osoby przebywające w kwarantannie, których dochód całkowity nie przekracza 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie. W paczkach znajdą się m.in. warzywa w puszce, makaron, ryż, kasza, mleko, ser czy konserwy mięsne. 

Procedura otrzymania pomocy żywnościowej wygląda obecnie następująco – Sanepid zgłasza do lokalnej Organizacji Pomocy Społecznej osoby znajdujące się w kwarantannie, następnie OPS weryfikuje, czy dana osoba potrzebuje wsparcia. W  obecnej sytuacji OPS może kwalifikować telefonicznie. Następnie w porozumieniu z Bankiem Żywności lub inną wybraną organizacją określane jest zapotrzebowanie oraz sposób dostarczenia paczki żywnościowej. Na czas epidemii, w transporcie organizacje wspierać będą m.in. policjanci, strażacy oraz WOT.

Będziemy dzielić się z Państwem nowymi informacjami na bieżąco .

Na ten moment prosimy o KONTAKT BEZPOŚREDNI z lokalnymi Bankami Żywności, które będą w stanie udzielić aktualnych informacji dotyczących swojego regionu. Proszę dzwonić na numery telefonów podane w zakładce KONTAKT.

www.bit.ly/DZWOŃ

Wszystkim życzymy przede wszystkim zdrowia i spokoju.

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności