9 kwietnia 2020

Ruszyła WebAkademia edukatorów Banków Żywności

Sytuacja pandemii doprowadziła do wstrzymania warsztatów Działań Towarzyszących w programie POPŻ. Nasi edukatorzy, którzy na co dzień uczą zdrowego żywienia odbiorców pomocy żywieniowej, czas izolacji wykorzystują na pogłębianie wiedzy i wymianę doświadczeń.  

Stworzyliśmy WebAkademię – platformę wymiany wiedzy i dobrych praktyk. Za nami już dwa webinaria – na temat standardów prowadzenia szkoleń oraz właściwości zdrowotnych zielonych warzyw. Drugie zagadnienie przybliżyła nam edukatorka i dietetyczka Banku Żywności w Łodzi – Katarzyna Gabrysiak. Podzieliła się ćwiczeniami i zadaniami dla uczestników warsztatów, które są pomocne w utrwaleniu przekazywanej wiedzy.

Chcemy, aby WebAkademia służyła do wymiany wiedzy, doświadczeń i dobrych praktyk działań edukacyjnych. Do prowadzenia webinariów zaprosimy zarówno specjalistów z Banków Żywności, jak i ekspertów zewnętrznych. Planujemy webinaria  ogólne dla wszystkich edukatorów i koordynatorów oraz tematy specjalistyczne: osobne dla edukatorów kulinarnych i finansowych.

Wszystkich edukatorów współpracujących z Bankami Żywności zapraszamy na kolejne spotkania.

17 czerwca 2025

Ile żywności marnują europejscy obywatele?

Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej

13 czerwca 2025

Nowy skład zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

W dniu 13 czerwca, podczas walnego zebrania Federacji Polskich Banków Żywności, został wyłoniony nowy skład zarządu. Decyzją zgromadzonych przedstawicieli Banków Żywności w kolejnej kadencji w skład zarządu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności