9 kwietnia 2020

Ruszyła WebAkademia edukatorów Banków Żywności

Sytuacja pandemii doprowadziła do wstrzymania warsztatów Działań Towarzyszących w programie POPŻ. Nasi edukatorzy, którzy na co dzień uczą zdrowego żywienia odbiorców pomocy żywieniowej, czas izolacji wykorzystują na pogłębianie wiedzy i wymianę doświadczeń.  

Stworzyliśmy WebAkademię – platformę wymiany wiedzy i dobrych praktyk. Za nami już dwa webinaria – na temat standardów prowadzenia szkoleń oraz właściwości zdrowotnych zielonych warzyw. Drugie zagadnienie przybliżyła nam edukatorka i dietetyczka Banku Żywności w Łodzi – Katarzyna Gabrysiak. Podzieliła się ćwiczeniami i zadaniami dla uczestników warsztatów, które są pomocne w utrwaleniu przekazywanej wiedzy.

Chcemy, aby WebAkademia służyła do wymiany wiedzy, doświadczeń i dobrych praktyk działań edukacyjnych. Do prowadzenia webinariów zaprosimy zarówno specjalistów z Banków Żywności, jak i ekspertów zewnętrznych. Planujemy webinaria  ogólne dla wszystkich edukatorów i koordynatorów oraz tematy specjalistyczne: osobne dla edukatorów kulinarnych i finansowych.

Wszystkich edukatorów współpracujących z Bankami Żywności zapraszamy na kolejne spotkania.

15 lipca 2025

Piękno w „brzydkich” warzywach i owocach

Kiedy myślisz o owocach i warzywach, prawdopodobnie wyobrażasz sobie błyszczące jabłka, idealnie ukształtowane marchewki i nieskazitelne ziemniaki. Większość z nas instynktownie wybiera „perfekcyjnie... czytaj dalej

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności