20 września 2021
Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności
Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności stał się dla nas pretekstem do gotowania Zupy Disco. Idea zupy przygotowywanej w duchu zero waste powstała w 2012 r. w Berlinie i obiegła cały świat. 5 lat później pomysł ten został zrealizowany w dwóch Bankach w Polsce.
Tym razem do gotowania Zupy Disco zaprosiliśmy Jagnę Niedzielską. Kucharkę, doradcę kulinarnego, propagatorkę nurtu zero waste. Przygotowała ona specjalnie na tę okazję przepis. Naszemu wydarzeniu będą towarzyszyć dwa panele eksperckie: „Jak nie marnować?”, „Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed”.
Całość można obejrzeć na FB Banki Żywności | Facebook Ruszamy 28 września o godzinie 11:00. Serdecznie zapraszamy !!!
Również gorąco zachęcamy do pobrania darmowego kulinarnego e-booka w duchu zero waste. Znajdziecie w nim też przepis na naszą zupę, opracowany przez Jagnę Niedzielską.
Organizatorami wydarzenia są Federacja Polskich Banków Żywności oraz Bank Żywności SOS w Warszawie.
Wydarzenie wspierają partnerzy strategiczni: Miasto Warszawa/Kampania „Wiem, co jem”, Winiary, Lidl oraz partnerzy wspierający: Too Good To Go, Restaurant Week.
Poniżej program wydarzenia.
11:00 – 11:05 Przywitanie – Jagna Niedzielska
11:05 – 11:10 Przemówienie – Aldona Machnowska – Góra, zastępczyni Prezydenta
m. st. Warszawy
11:10 – 11:15 Przemówienie – Beata Ciepła, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
11:15 – 11:20 Zupa disco – Jagna Niedzielska
11:20 – 11.55 Panel dyskusyjny: „Jak nie marnować?”
Moderator: Jagna Niedzielska
Paneliści: Przedstawiciel m. st. Warszawy, Beata Ciepła, prezes Zarządu FPBŻ, Aleksandra Robaszkiewicz, CSR & CorporateCommunication Manager Lidl Polska, Anna Goworek, Senior Consumer Insight Manager Nestlé Polska S.A., Ewa Pawella, Marketing Director Restaurant Week
11:55 – 12:00 Zupa disco, przepis – Jagna Niedzielska
12:00 – 12:40 Panel dyskusyjny: „Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed”
Moderator: Beata Ciepła, prezes Zarządu FPBŻ
Paneliści: Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, SGGW, Szymon Ulkowski, Food CEE e-Business and Communication Manager Nestlé Polska S.A., Anna Kurnatowska, Country Manager To Good To Go, Adam Bońkowski, auditor wiodący TÜV SÜD – Polska Sp. z o.o.
12:40 – 12:45 Przemówienie: Magdalena Krajewska, prezeska Banku Żywności SOS
w Warszawie, Paweł Chałchuski, prezes Mokotowskiego Hospicjum św. Krzyża
12:45 – 12:55 Zakończenie – Jagna Niedzielska