Światowy Dzień Żywności jest obchodzony 16 października. Jego celem jest pogłębianie wiedzy na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Z tej okazji Banki Żywności każdego roku przygotowują działania edukacyjne.
Z powodu niewłaściwych metod przechowywania żywności oraz planowania zakupów w polskich gospodarstwach domowych każdego roku marnuje się 3 mln ton żywności! Celem konferencji jest zaprezentowanie porad i wskazówek, które mogą przyczynić się do ograniczenia tej liczby.
Dzięki udziałowi w konferencji będzie można:
- skorzystać z eksperckich porad i wskazówek dotyczących zachowania bezpieczeństwa żywności w domu i organizacji pomocowej
- poznać najnowsze wyniki badań dotyczących podejścia Polaków do marnowania żywności i lepiej zrozumieć problem
- odkryć staropolskie tradycje dotyczące przechowywania żywności oraz wierzenia z nią związane
- otrzymać raport Banków Żywności „Nie Marnuj Jedzenia 2023”