6 grudnia 2023

Podsumowanie konferencji „Samorządy nie marnują”

22 listopada 2023 r. odbyła się konferencja online podsumowująca projekt „Samorządy nie marnują”, która zgromadziła blisko 300 uczestników z całej Polski.

Spotkanie otworzyła dyrektorka Federacji Polskich Banków Żywności, Katarzyna Lipka Szostak, która opowiadała o projekcie „Samorządy nie marnują” i wyzwaniach związanych z jego realizacją. Nie zabrakło informacji o roli samorządu terytorialnego w ograniczaniu marnowania żywności.

Kolejno prezentowała Maria Wiśnicka z Fundacji Sendzimira, która argumentowała dlaczego samorządy i organizacje społeczne potrzebują siebie nawzajem, by ograniczać marnotrawstwo zasobów.

Następnie Katarzyna Wysocka z urzędu miasta omówiła Wrocławski Manifest Żywnościowy, opowiadając o perspektywie stolicy Dolnego Śląska na ograniczenie marnowania żywności.

W ostatniej części przedstawiono dwie wypracowane w ramach projektu strategie niemarnowania. Pierwsza z nich dotyczyła miasta Wałcz i została opracowana we współpracy z Pilskim Bankiem Żywności. Druga natomiast objęła Ciechanów, szóste co do wielkości miasto w województwie mazowieckim. Tam również dokument strategii powstawał przy wsparciu lokalnego Banku Żywności.

17 czerwca 2025

Ile żywności marnują europejscy obywatele?

Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej

13 czerwca 2025

Nowy skład zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

W dniu 13 czerwca, podczas walnego zebrania Federacji Polskich Banków Żywności, został wyłoniony nowy skład zarządu. Decyzją zgromadzonych przedstawicieli Banków Żywności w kolejnej kadencji w skład zarządu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności