Cook Wise

ENGLISH VERSION BELOW

COOK WISE – Kultywowanie Świadomej Konsumpcji: Rozwój Umiejętności w Zakresie Gospodarki o Obiegu Zamkniętym oraz Zrównoważonych Zachować w Celu Zwalczania Marnotrawstwa Żywności w Domach 

O projekcie 

Cook Wise to 28 miesięczny projekt finansowany przez Unię Europejską ERASMUS+. 

Jego głównym celem jest wzmacnianie kompetencji konsumentów poprzez promowanie zrównoważonych praktyk kulinarnych, sposobów na ograniczanie marnowania żywności i budowanie głębszego zrozumienia zasad gospodarki o obiegu zamkniętym. Cel zamierzamy osiągnąć poprzez wypracowanie angażujących treści. Chcemy ukorzenić w ludziach trwałe zmiany w zrachowaniach i praktykach związanych z przygotowywaniem i konsumpcją żywności. 

Główne obszary tematyczne projektu: ograniczenie marnowania żywności, zero waste w kuchni, gospodarka obiegu zamkniętego, zrównoważone praktyki kulinarne, ekologia, świadoma konsumpcja żywności 

Projekt powstał w odpowiedzi na pilną potrzebę przeciwdziałania marnotrawstwu żywności w gospodarstwach domowych. Które przynosi dalekosiężne konsekwencje dla środowiska, gospodarki i dobrobytu społecznego.  

Według szacunków Eurostat w 2022 r. każdy mieszkaniec UE wygenerował średnio 130 kilogramów odpadów żywnościowych. Jak wynika z danych dla poszczególnych krajów, na Cyprze odnotowano największą ilość marnowanej żywności na mieszkańca, na około 400 kg, Grecja około 200, podczas gdy Polska i Bułgaria marnują mniej – 100–130 kg na mieszkańca.  

Z tego samego raportu wynika, że gospodarstwa domowe są odpowiedzialne za produkcje 42% odpadów żywnościowych. Główne wynika to z braku świadomości konsumentów, braku wiedzy na temat efektywnego wykorzystania jedzenia, postaw oraz nieodpowiedniej organizacji żywienia domowego (planowanie i gotowanie). Na szczęście wszystkie przyczyny są odwracalne.  

Opracowując materiały edukacyjne na temat gospodarki obiegu zamkniętego, zapewniając narzędzia do pomiaru marnowania żywności w domu oraz wzmacniając potencjał dorosłych trenerów i ośrodków szkoleniowych, projekt ma na celu jak najszersze zaszczepienie zasad świadomej konsumpcji i zrównoważonego postępowania z żywnością w domach. 

Ponadto projekt powstał, aby zaradzić niewystarczającej ilości specjalistycznych programów szkoleniowych w zakresie gospodarki o obiegu zamkniętym i zrównoważonych praktyk kulinarnych oferowanych przez centra kształcenia dorosłych.  

Co zostanie wypracowane w ramach projektu 

  • Co zostanie wypracowane w ramach projektu 
  • Narzędzie do pomiaru żywności marnowanej w domach – pozwoli ono każdemu na refleksję nad ilością zmarnowanej żywności.  Jednocześnie zaproponuje rozwiązania i zmotywuje do zmiany. 
  • Program szkoleniowy na platformie, który pozwoli każdemu entuzjaście zrównoważonych praktyk kulinarnych i ekologicznych rozbudować swoją wiedze w obszarze gotowania w duchu zero waste i ogólnie gospodarki obiegu zamkniętego.  
  • E-book kulinarny z przepisami od najlepszych Europejskich kucharzy i praktyków, wzbogacony o praktyczne porady i krótkie filmy instruktarzowe. 
  • Manual dla trenerów, którzy chcą edukować na temat niemarnowania żywności, gospodarki obiegu zamkniętego i zrównoważonych praktyk kulinarnych. W ramach projektu powstanie także komplet scenariuszy na warsztaty. 

Działania te będą dostosowane do zaangażowania różnych interesariuszy, takich jak członkowie społeczności, kulinarni profesjonaliści, trenerzy i osoby zainteresowane gastronomią oraz ekologicznymi i zrównoważonymi praktykami, które mogą wykorzystać na co dzień.  

Jakie zmiany chcemy wywołać: 

  • Zwiększyć świadomość i odpowiedzialność za przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, zmniejszając ilości marnowanej żywności w gospodarstwach domowych. 
  • Budować w konsumentach bardziej zrównoważone nawyki kupowania, przygotowywania i gospodarowania żywnością.  
  • Zwiększyć kompetencje dorosłych trenerów w obszarach gospodarki o obiegu zamkniętym i zrównoważonych praktyk kulinarnych.  
  • Wzmocnić potencjał ośrodków szkoleniowych i organizacji pozarządowych w obszarze zrównoważonych praktyk kulinarnych. 

 

Konsorcjum: 

Federacja Polskich Banków Żywności  – https://bankizywnosci.pl 

Mate Kitchen Foundation, Bułgaria, Sofia – https://matekitchen.com/foundation/ 

Centre Dot, Cypr, Nikosia – https://www.centredot.eu 

Not So Big Fish Ltd, Cyprus, Nicosia – https://notsobigfish.com

Nikolaou Konstantina & Cie EE Grecja Ateny – https://dinanikolaou.gr 

 

 

 

 

 

ENGLISH VERSION

COOK WISE – Cultivating Conscious Consumption: Developing Circular Economy Skills and Sustainable Behaviors to Combat Domestic Food Waste 

About the Project 

Cook Wise is a 28-month project funded by the European Union through the ERASMUS+ program. 

Its main objective is to enhance consumer competencies by promoting sustainable culinary practices, ways to reduce food waste, and fostering a deeper understanding of circular economy principles. We aim to achieve this by developing engaging content designed to instill lasting changes in behaviors and practices related to food preparation and consumption. 

Main thematicareas of the project:

  • Reducing food waste 
  • Zero-waste cooking 
  • Circular economy 
  • Sustainable culinary practices 
  • Ecology 
  • Conscious food consumption 

The project was created in response to the urgent need to combat food waste in households, which has far-reaching consequences for the environment, economy, and social well-being. 

According to Eurostat estimates, in 2022, each EU resident generated an average of 130 kilograms of food waste. Data from individual countries reveals significant disparities: Cyprus recorded the highest food waste per capita at approximately 400 kg, Greece around 200 kg, while Poland and Bulgaria wasted less—100–130 kg per capita. 

The same report indicates that households are responsible for 42% of food waste production. This primarily stems from a lack of consumer awareness, insufficient knowledge about effective food utilization, attitudes, and poor household food management (planning and cooking). Fortunately, all these causes are reversible. 

By developing educational materials on the circular economy, providing tools to measure food waste at home, and strengthening the capacity of adult trainers and training centers, the project aims to widely promote the principles of conscious consumption and sustainable food management in households. 

Additionally, the project addresses the insufficient availability of specialized training programs in circular economy and sustainable culinary practices offered by adult education centers. 

Outcomes of the Project 

 A tool for measuring food wasted at home – it will allow everyone to reflect on the amount of food wasted. At the same time, it will propose solutions and motivate change. 

  •  A training program on the platform that will allow every enthusiast of sustainable culinary and ecological practices to expand their knowledge in the area of zero waste cooking and the circular economy in general. 
  •  A culinary e-book with recipes from the best European chefs and practitioners, enriched with practical advice and short instructional videos. 
  •  A manual for trainers who want to educate on the topic of not wasting food, the circular economy and sustainable culinary practices. The project will also create a set of scenarios for workshops. 

These initiatives will cater to the involvement of various stakeholders, including community members, culinary professionals, trainers, and individuals interested in gastronomy, ecological, and sustainable practices that can be implemented in everyday life. 

Desired Impacts 

  • Increase awareness and responsibility for combating climate change by reducing food waste in households. 
  •  Build more sustainable habits in consumers when buying, preparing and managing food. 
  •  Increase competences of adult trainers in the areas of circular economy and sustainable culinary practices. 
  •  Strengthen the capacity of training centers and non-governmental organizations in the area of sustainable culinary practices. 

 

Consortium: 

Federation of Polish Food Banks- https://bankizywnosci.pl 

Mate Kitchen Foundation, Bułgaria, Sofia – https://matekitchen.com/foundation/ 

Centre Dot, Cypr, Nikosia – https://www.centredot.eu 

Not So Big Fish Ltd, Cyprus, Nicosia – https://notsobigfish.com

Nikolaou Konstantina & Cie EE Grecja Ateny – https://dinanikolaou.gr 

 

 

 

 

Ustawienia dostępności