28 stycznia 2025

Pieczywo wyrzucone do lasu w Nieporęcie

27 stycznia 2025 r. media obiegło szokujące zdjęcie zrobione przez mieszkankę Nieporętu, która w okolicznym lesie natknęła się na wysypisko pieczywa. Hurtowa ilość wyrzuconego chleba może sugerować, że nie było to działanie osoby indywidualnej, ale jakiejś firmy.

Jako organizacja, której celem jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej osobom potrzebującym, jesteśmy zszokowani i zasmuceni ogromem strat i bezmyślnością działania widocznego na zdjęciu. Każda bułka mogłaby być częścią czyjegoś śniadania, szkolnej kanapki czy kolacji.

W okolicach Nieporętu funkcjonują Banki Żywności w Warszawie, Ciechanowie, Płocku czy Siedlcach. Każdy z tych Banków dysponuje siecią współpracujących organizacji pomocowych, które mogłyby tę żywność odebrać. Nasza codzienna działalność uczy nas, że zawsze można znaleźć sposób na to, aby uniknąć marnowania żywności.

W 2024 roku jako Banki Żywności otrzymaliśmy 1,5 tysiąca ton pieczywa w formie darowizn na cele społeczne.

Jednocześnie przypominamy, że według wyników raportu „Nie Marnuj Jedzenia” to chleb jest najczęściej marnowanym produktem spożywczym w Polsce. Wszyscy możemy zrobić więcej, aby zmienić tę statystykę. Jednocześnie wysiłki konsumentów mogą zostać łatwo zniweczone przez marnotrawstwo o takiej skali, jaką zaobserwowaliśmy w Nieporęcie.

17 czerwca 2025

Ile żywności marnują europejscy obywatele?

Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej

13 czerwca 2025

Nowy skład zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

W dniu 13 czerwca, podczas walnego zebrania Federacji Polskich Banków Żywności, został wyłoniony nowy skład zarządu. Decyzją zgromadzonych przedstawicieli Banków Żywności w kolejnej kadencji w skład zarządu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności