21 listopada 2017
Sukces pierwszego w Polsce Food Waste Hackathon
W dniach 17-19 listopada 2017 roku polscy partnerzy międzynarodowego programu STREFOWA – Federacja Polskich Banków Żywności oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizowali, przy współpracy z Grupą Orbis, pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon. W ramach wydarzenia odbywały się akcje społeczne, które zaangażowały wielu młodych ludzi w tworzenie rozwiązań zapobiegających marnowaniu żywności.
W ramach Food Waste Hackathon odbył się konkurs, w którym 20 osób pracując zespołowo, opracowało innowacyjne aplikacje, pomagające rozwiązywać problemy związane z odpadami żywności. Projekty aplikacji oceniało jury, w którym zasiadali managerowie z firm AmRest, Orbis, Abrys i Solvena, a dla zwycięzców przewidziane były atrakcyjne nagrody ufundowane przez te firmy.
Zwycięski zespół złożony ze studentek Uniwersytetu Przyrodniczego oraz działaczki Stowarzyszenia Biorecykling, zaproponował internetową grę Kubełek Kubuś, zachęcającą do przydomowego kompostowania. Dzięki niej mieszkańcy, zgłaszający w grze ilość kompostowanych odpadów, mają możliwość zdobycia atrakcyjnych nagród. Z kolei gmina, otrzymuje w ten sposób informacje konieczne do rozliczeń w systemie gospodarki odpadami.
Kolejną znaczącą akcją społeczną programu strefowa był konkurs #reducefoodwaste blogger award 2017. Nagrodzono w nim autorów najlepszych artykułów blogowych z krajów Europy Centralnej, piszących o tym, jak pożytecznie wykorzystać jedzenie, zamiast je wyrzucać. Międzynarodowe jury wyłoniło czterech zwycięzców. Były to dwa blogi z Austrii: Waste’s End oraz Ein Jahr im Glas; Czech Zero Waste z Czech oraz blog z Polski EkoEksperymenty. Nagrodą w konkursie było zaproszenie na odbywające się w grudniu w Wiedniu Transnational Blogger Meeting.
STREFOWA – Strategies to Reduce and Manage Food Waste in Central Europe, to międzynarodowy projekt, w który angażuje się 10 partnerów z 5 krajów Europy Środkowej (Austria, Czechy, Węgry, Włochy i Polska). Podejmują oni różnorakie działania, mające na celu zredukowanie ilości wytwarzanych odpadów żywnościowych i zagospodarowanie tych, które powstały. Działania te obejmują cały łańcuch przetwarzania żywności od pola do stołu (np. rolników, sklepy, hotele, konsumentów indywidualnych) i mają różnoraki charakter – prowadzone są badania pilotażowe, opracowywanie wytyczne i tworzona jest międzynarodowa sieć współpracy interesariuszy.
Więcej informacji o programie:
http://www.reducefoodwaste.eu
https://www.facebook.com/reducefoodwaste.eu