Banki Żywności biorące udział w programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023 prowadzą cykl szkoleń z zakresu obsługi programu i jego wymogów. Kolejne takie szkolenie odbyło się w Elblągu.
Banki Żywności biorące udział w programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023 już w ubiegłym roku rozpoczęły cykl szkoleń z zakresu obsługi programu i jego wymogów dla Banków Żywności m.in. w Poznaniu, Olsztynie i Poznaniu. Kolejne takie szkolenie w 2024 roku odbyło się 25 stycznia w Elblągu. Następne planowane są w Lublinie, Ostrowcu Świętokrzyski, Gorzowie Wielkopolskimi i Szczecinie w marcu i kwietniu br. Po szczegółowe informacje zapraszamy na stronę programu: www.fepz.bankizywnosci.pl
Banki Żywności realizują program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023, który jest współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego+.
Program realizowany jest w okresie 09.2023-11.2024. Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących planowana jest w okresie 04-11.2024
Cel programu:
- przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne.
Zadania i działania realizowane w programie:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych;
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z Organizacji Partnerskiej Regionalnej oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym;
- przekazanie artykułów spożywczych osobom potrzebującym (ubogim, rodzinom wielodzietnym, osobom w kryzysie bezdomności, migrantom – zgodnie z art. 7 Ustawy i pomocy społecznej), zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne;
- przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez udostępnienie osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn.
Grupa docelowa:
- z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 2.056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1.590,00 PLN dla osoby w rodzinie.
- pomoc mogą uzyskać osoby najbardziej potrzebujące, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej
Przewidziane efekty i rezultaty:
- zmniejszenie deprywacji materialnej osób najbardziej potrzebujących oraz ich włączenie społeczne poprzez realizację wspierających środków towarzyszących, takich jak: warsztaty edukacyjne oraz doradztwo indywidualne w zakresie dietetyki, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz integracji społecznej.
Wartość projektu: zostanie podana w chwili podpisania umowy z Instytucją Pośredniczącą.
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: zostanie podana w chwili podpisania umowy z Instytucją Pośredniczącą.
ODWIEDŹ STRONĘ PROGRAMU (KLIK)
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie