31 stycznia 2018

Ponad 1,6 mln paczek żywnościowych i 600 tys. posiłków dla potrzebujących

Banki Żywności, od sierpnia do grudnia 2017 roku, dotarły z pomocą żywnościową za pośrednictwem organizacji partnerskich, do 683 000 osób przekazując ponad 14 tysięcy ton żywności. Ten wymiar pomocy, ma jeszcze większe znaczenie ze względu na okres jesienno-zimowym, który jest dla osób ubogich szczególnie trudny. Obok wsparcia żywnościowego, osoby potrzebujące mogły skorzystać z warsztatów i działań, ułatwiających wychodzenie z sytuacji kryzysowej.

Banki Żywności mocno zintensyfikowały swoje działania w minionym okresie, co zaowocowało wzrostem ilości przekazanej żywności o ponad 16% oraz zwiększeniem o ponad 20% liczby osób, do których dotarły z pomocą, w porównaniu do analogicznego okresu za 2016 rok. Wówczas w okresie sierpień – grudzień 2016 przekazano 12 000 ton żywności 560 tysiącom osób.

Federacja Polskich Banków Żywności to największa organizacja w Polsce, która realizuje Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa. W trwającym Podprogramie, obejmującym całościowo okres od sierpnia 2017 do czerwca 2018, Banki Żywności przekażą 36 tysięcy ton żywności, co stanowi 54% żywności z ogólnej puli przewidzianej w programie. Resztę żywności zagospodarują trzy inne organizacje, biorące udział w programie.

– Jako wspólnota 32 banków, specjalizująca się w pozyskiwaniu i dystrybucji żywności, mamy wypracowane kontakty i procedury, które usprawniają nam szereg procesów. Dzięki temu możemy efektywnie rozwijać program i pomagać jeszcze większej ilości osób w spełnieniu ich podstawowej potrzeby, którą jest dostęp do żywności – podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

– Trudno jest osobie, która otwiera pustą lodówkę, wyjść do ludzi, znaleźć pracę i stanąć na nogi. Człowiek może zacząć myśleć o innych dobrach i innych wartościach, wtedy kiedy ma zapewnioną egzystencje. Zabezpieczenie tej podstawowej potrzeby, którą jest żywność, to ważny element działań pomocowych, które w okresie jesienno-zimowym jeszcze bardziej zyskują na znaczeniu. Kolejnym, równie ważnym, obszarem są działania towarzyszące, których zadaniem jest włączanie osób do społeczeństwa, poprzez edukację oraz integrację z innymi – podkreśla Beata Ciepła, Wiceprezeska Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Banki żywności współpracują z organizacjami partnerskimi o zasięgu lokalnym, w tym z organizacjami pozarządowymi, kościelnymi i Ośrodkami Pomocy Społecznej. Wraz z nimi zrealizowały szereg bezpłatnych działań towarzyszących, obejmujących wspólne inicjatywy i działania aktywizujące i integrujące na rzecz społeczności lokalnej. W ramach Działań Towarzyszących, edukatorzy Banków Żywności przeprowadzili 1 726 warsztatów dla 28 579 osób. Warsztaty obejmowały zajęcia kulinarne, żywieniowo-dietetyczne, edukację ekonomiczną oraz tematykę dotyczącą niemarnowania żywności.

W ramach Podprogramu 2017 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w okresie od sierpnia do grudnia 2017 r Banki Żywności przekazały 1 662 644 paczek oraz 600 155 posiłków, czyli 14 188 ton żywności do osób potrzebujących we wszystkich województwach. Najwięcej przekazano w województwie mazowieckim, lubelskim i pomorskim. W ramach paczki żywnościowej osoby potrzebujące otrzymywały podstawowe produkty spożywcze takie jak: mleko, cukier, olej i makaron czy ryż biały, produkty owocowo – warzywem: fasola biała, buraki, groszek z marchewką, powidła śliwkowe, produkty mięsne: szynka wieprzowa i drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli i gulasz warzywny.

Plany na następne 6 miesięcy, czyli od stycznia do czerwca 2018 realizacji Podprogramu 2017 zakładają przekazanie 22 457 ton żywności do 739 607 osób oraz przeprowadzenie 3 040 warsztatów w ramach działań towarzyszących dla 48 187 osób.

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym. Celem tego Funduszu jest ograniczanie ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. Realizowany jest on we wszystkich krajach Unii Europejskiej i współfinansowany w 85% ze środków UE.

W ramach trwającego Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej, aktualnie paczki żywnościowe otrzymywać mogą osoby, które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej i nie przekraczają kryterium 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie. Pomoc przekazywana jest w formie paczek z produktami spożywczymi lub w formie posiłków. Ważnym elementem są działania towarzyszące. Są to warsztaty aktywizujące, na których potrzebujący uczą się racjonalnego żywienia, prawidłowego gospodarowania żywnością i budżetem domowym.

7 marca 2018

Nakarmić tych, których nie widać. 16-17 marca rusza Wielkanocna Zbiórka Żywności Banków Żywności

Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. Niewidoczni. Choć potrzebują pomocy, to nie spotkamy ich na ulicy czy... czytaj dalej

17 kwietnia 2018

Ruszyła II edycja programu “Extra Szkolna Stołówka”

Trwa program „Extra Szkolna Stołówka”, którego celem jest poprawa warunków, w jakich dzieci spożywają posiłki w szkole, a także edukacja dotycząca kształtowania w najmłodszych właściwych nawyków... czytaj dalej

23 marca 2018

Jadłonomia, Qmam Kaszę i Kuchnia w formie w smacznej kampanii 1%

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała kampanię 1%, w ramach której zachęca do kreatywnego wykorzystania w kuchni produktów, najczęściej marnowanych w naszych domach. Przepisy na dania do tej kampanii... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności