29 października 2017

Budowa współpracy z sieciami handlowymi w Europie Środkowej

Nowy projekt z Funduszu Wyszehradzkiego

“Bank pomysłów związanych z przeciwdziałaniem marnowania żywności – jak zwiększyć efektywność współpracy z sieciami handlowymi?” to projekt realizowany przez Banki Żywności z Polski, Czech, Słowacji i Węgier. Ma on na celu poprawę procesu odbioru żywności zagrożonej zmarnowaniem z sieci supermarketów i dostarczania jej do ludzi w potrzebie we współpracy z organizacjami pomocowymi.

W projekcie zaplanowano trzy wizyty studyjne, w Polsce, na Słowacji i na Węgrzech, podczas których Banki Żywności z 4 krajów będą wymieniali się doświadczeniami i rozwiązaniami w obszarze budowania i wspierania sieci organizacji pomocowych, współpracy z sieciami handlowymi i bardziej efektywnej koordynacji procesu ratowania i przekazywania żywności potrzebującym. Powstanie też e-publikacja opisująca dobre praktyki w tym zakresie oraz grupa ekspercka działająca na rzecz budowania współpracy z sieciami handlowymi.

Projekt realizowany jest przez 4 partnerów z Europy Środkowej, Federację Polskich Banków Żywności z Polski, Węgierski Bank Żywności (Magyar Élelmiszerbank Egyesület), Czeską Federację Banków Żywności (Česká federace potravinových bank), Słowacki Bank Żywności (Potravinova Banka Slovenska), dofinansowany przez Fundusz Wyszehradzki.

Więcej informacji na temat funduszu:

www.visegradfund.org

linki do stron organizacji partnerskich:

Magyar Élelmiszerbank Egyesület: www.elelmiszerbank.hu

Česká federace potravinových bank: www.potravinovabanka.cz

Potravinova Banka Slovenska http://www.pbs.sk/09

25 sierpnia 2025

Think Food Tank Banków Żywności

Jak walczyć z niedożywieniem i głodem w Polsce? Jak skuteczniej wpływać na polityki publiczne? Odpowiedzią jest Think Food Tank Banków Żywności – przestrzeń wymiany wiedzy, badań i ekspertyz. W ciągu roku... czytaj dalej

15 lipca 2025

Piękno w „brzydkich” warzywach i owocach

Kiedy myślisz o owocach i warzywach, prawdopodobnie wyobrażasz sobie błyszczące jabłka, idealnie ukształtowane marchewki i nieskazitelne ziemniaki. Większość z nas instynktownie wybiera „perfekcyjnie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności