Bank Żywności w Olsztynie powstał w 2000 roku. Specjalizuje się w pozyskiwaniu żywności i jej dystrybucji na rzecz potrzebujących mieszkańców Warmii i Mazur. Edukuje w zakresie prawidłowego odżywiania i ograniczania marnowania jedzenia. Trzecim, ale równie ważnym aspektem działalności jest aktywizacja społeczna i zawodowa osób długotrwale bezrobotnych.
Efekty działań w 2018 r.:
2 366 ton – żywność przekazana potrzebującym
466 ton – żywność uratowana przed zmarnowaniem
53,6 tysięcy – osób objętych pomocą
249 –wspartych organizacji w regionie
622 osoby – objęte aktywizacją społeczną i zawodową
231 – warsztatów kulinarnych, dietetycznych, ekonomii społecznej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter