Misją Banku Żywności we Wrocławiu jest wspieranie osób potrzebujących żywnością uratowaną przed zmarnowaniem na obszarze województwa dolnośląskiego.
Ponadto edukujemy w zakresie prawidłowego odżywiania i ograniczenia marnowania jedzenia.
Bank Żywności we Wrocławiu powstał w październiku 2003 r. jako wspólna inicjatywa pięciu organizacji
pozarządowych:
1. Fundacji im. ks. Władysława Latosa
2. Wrocławskiego Sejmiku Osób Niepełnosprawnych
3. Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej (Okręg Dolnośląski)
4. Stowarzyszenia Pomocy „Ludzie Ludziom”
5. Stowarzyszenia Warsztatów Terapii Zajęciowej
Natomiast w 2005 r. został przyjęty w poczet członków Federacji Polskich Banków Żywności.
Efekty działalności w 2018 r.:
– Pomogliśmy 56 tys. osobom potrzebującym przekazując ponad 4117 ton żywności;
– Wsparliśmy jedzeniem 163 partnerów z Dolnego Śląska;
– Zaangażowaliśmy 2000 wolontariuszy w zbiórki żywności;
– Przeprowadziliśmy 310 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 4375 osób dorosłych;
– Przeprowadziliśmy warsztaty edukacyjne pt.: „Nie marnuje jedzenia” dla 15 klas 1-3 dla 361
uczniów
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter