14.08.2018 Federacja Polskich Banków Żywności, wraz Partnerami zbada problem marnowania żywności w Polsce. Odbędzie się to w ramach projektu PROM, w programie GOSPOSTRATEG. Dzięki temu możliwe będzie określenie realnej skali marnowania żywności w Polsce oraz tego na którym etapie tzw. łańcucha „od pola do stołu” marnowanej jest jej najwięcej. Ostatnie dane mówiące o 9 mln ton wyrzucanej żywności, pochodzą sprzed 12 lat. Projekt stworzy specjalny system monitorowania tego problemu. Kolejną rzeczą jest oszczędność. Jak podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności „by wyprodukować 1 kcal żywności trzeba spożyć 10 kcal w innych nośnikach, czyli w paliwie, w energii, w pracy ludzkiej. Czyli tak naprawdę marnując 1 kcal, marnujemy 11 kcal”
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter