7 czerwca 2018

Cztery kraje, te same wyzwania

7 czerwca 2018 roku przedstawiciele Banków Żywności z Polski, Czech, Węgier i Słowacji wzięli udział w europejskiej konferencji „Central Europe Food Waste Conference”, która miała miejsce w Warszawie. Celem spotkania była dyskusja i wypracowanie rozwiązań dotyczących zaangażowania i współpracy organizacji pozarządowych z biznesem, instytucjami rządowymi oraz obywatelami na rzecz ograniczenia marnowania żywności.

Przedstawiciele Polski, Czech, Węgier i Słowacji byli zgodni co do tego, że wyzwania związane ze zjawiskiem marnowania żywności są podobne we wszystkich regionach Europy Centralnej. Wiążą się one z koniecznością ograniczania strat żywności, szczególnie w gospodarstwach domowych, a także nieustannym szukaniem rozwiązań pozwalających zwiększyć skalę ratowanej żywności poprzez jej przekazywanie organizacjom pozarządowym.

Podczas konferencji, przedstawiciele różnych branż przemysłu i organizacji próbowali zidentyfikować źródła marnowania żywności i rozwinąć wspólną wizję przyszłości.

„Podczas gdy w Polsce blisko 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie i niedożywieniu, nikt z nas nie powinien pozwalać na to, by jedzenie było marnowane. Odpowiedzialny i efektywny rozwój programów przekazywania żywności jest najlepszym działaniem, w które może zaangażować się biznes, by pomóc ludziom najbardziej potrzebującym. To zagadnienie wymaga współpracy pomiędzy biznesem i wszystkimi innymi uczestnikami życia gospodarczego oraz społecznego. Wspólne podejmowanie decyzji i aktywności to istotny element wpływający na rozwój potencjału organizacji pozarządowych oraz na zwiększanie efektywności podejmowanych działań edukacyjnychpodkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

„Partnerstwo z Bankami Żywności jest dla nas niezwykle ważne. Podzielamy te same wartości i spoglądamy na zagadnienie marnowania żywności strategicznie. Stawiając sobie cele, mierząc je i przejawiając aktywne podejście pomagamy wszystkim – ponieważ to co jest zmierzone, staje się łatwiejsze w zarządzaniu i reagowaniu” dodaje Matt Simister, Tesco CE CEO

„Central Europe Food Waste Conference” w Warszawie było jednym z najważniejszych wydarzeń 2018 roku, poruszających temat zapobiegania marnowaniu żywności. Zorganizowana przez Tesco oraz jej partnerów konferencja skupiła najważniejszych przedstawicieli biznesu,  instytucji rządowych, organizacji pozarządowych oraz mediów z Polski, Czech, Węgier i Słowacji. Federacja Polskich Banków Żywności była jednym z głównych partnerów wydarzenia.

17 czerwca 2018

Jacek Kuroń we wspomnieniach Banków Żywności

Dziś mija 14 rocznica śmierci Jacka Kuronia, postaci niezwykle ważnej dla Banków Żywności. To właśnie on jako jeden z pierwszych współtworzył tę organizację. Banki Żywności wzięły się z szaleńczego i... czytaj dalej

12 czerwca 2018

Stanowisko FPBŻ ws. artykułu zamieszczonego na portalu weekend.gazeta.pl

Stanowisko Federacji Polskich Banków Żywności odnośnie artykułu dotyczącego pomocy żywnościowej POPŻ, zamieszczonego na portalu na weekend.gazeta.pl z dnia 1.06 pt. „Biedadieta z ośrodków pomocy społecznej”... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności