13 lipca 2021

Jak jeść lepiej dla siebie i dla planety? Pobierz najnowszy ebook

Czy na naszą planetę wpływa to, co masz na talerzu? To już nie jest aktualne pytanie – niekorzystne zmiany klimatyczne związane z produkcją, konsumpcją i marnowaniem żywności już przyspieszyły. W najnowszym ebooku przyglądamy się temu, jakie są to zmiany i co możemy zacząć robić już dziś. 

Dieta planetarna to sposób żywienia zaproponowany w 2019 roku przez grupę specjalistów skupionych wokół Komisji EAT-Lancet. Raport, który ukazał się w prestiżowym naukowym czasopiśmie medycznym The Lancet, zwrócił uwagę na negatywne klimatyczne efekty obecnego systemu produkcji żywności i konsumpcji.  

Oparta na nauce, interdyscyplinarna platforma służąca transformacji systemu żywnościowego o nazwie EAT promuje model, w którym na rzecz diety roślinnej ograniczamy spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych. Bazowe założenia są uzupełnione rekomendacjami wyboru produktów lokalnych, sezonowych, bardziej dostosowanych do kręgu kulturowego, w którym żyjemy. 

W ten nurt wpisuje się zero waste – ograniczanie marnowania żywności.  

Najnowsze badania w ramach projektu PROM dowodzą, że marnując blisko 5 milionów ton żywności rocznie, nie będziemy w stanie ograniczyć tego poziomu o połowę do 2030 roku – zgodnie z celami jakie wyznacza ONZ. 

– Dieta planetarna brzmi, dosłownie, kosmicznie. Jednak zagłębiając się w temat odkryliśmy mnóstwo wątków, w które świetnie wpisuje się misja Banków Żywności. Najwięcej marnujemy na poziomie gospodarstw domowych, więc nasze indywidualne wybory mają dużą siłę i warto wziąć pod uwagę kilka zmian w menu oraz naszym sposobie obchodzenia się z jedzeniem.

podkreśla Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. 

Dieta dla planety 

Zespół Banków Żywności we współpracy z ekspertką ds. dietetyki specjalizującej się w dietach roślinnych, opracował praktyczny ebook, który pomoże wdrożyć w praktyce założenia diety planetarnej. Znajdziecie w nim jadłospis na 2500 kcal, wskazówki dietetyczne czy przepisy na każdą porę roku. 

Pobierz darmowy ebook – klik >> 

Ebook „Dieta dla planety”
Autorki: Klaudia Wiśniewska, Aleksandra Jasińska, Paulina Cholewińska

Ilustracje i skład: Dobrosława Sudnikowicz
Warszawa 2021 

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności