13 lipca 2021

Jak jeść lepiej dla siebie i dla planety? Pobierz najnowszy ebook

Czy na naszą planetę wpływa to, co masz na talerzu? To już nie jest aktualne pytanie – niekorzystne zmiany klimatyczne związane z produkcją, konsumpcją i marnowaniem żywności już przyspieszyły. W najnowszym ebooku przyglądamy się temu, jakie są to zmiany i co możemy zacząć robić już dziś. 

Dieta planetarna to sposób żywienia zaproponowany w 2019 roku przez grupę specjalistów skupionych wokół Komisji EAT-Lancet. Raport, który ukazał się w prestiżowym naukowym czasopiśmie medycznym The Lancet, zwrócił uwagę na negatywne klimatyczne efekty obecnego systemu produkcji żywności i konsumpcji.  

Oparta na nauce, interdyscyplinarna platforma służąca transformacji systemu żywnościowego o nazwie EAT promuje model, w którym na rzecz diety roślinnej ograniczamy spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych. Bazowe założenia są uzupełnione rekomendacjami wyboru produktów lokalnych, sezonowych, bardziej dostosowanych do kręgu kulturowego, w którym żyjemy. 

W ten nurt wpisuje się zero waste – ograniczanie marnowania żywności.  

Najnowsze badania w ramach projektu PROM dowodzą, że marnując blisko 5 milionów ton żywności rocznie, nie będziemy w stanie ograniczyć tego poziomu o połowę do 2030 roku – zgodnie z celami jakie wyznacza ONZ. 

– Dieta planetarna brzmi, dosłownie, kosmicznie. Jednak zagłębiając się w temat odkryliśmy mnóstwo wątków, w które świetnie wpisuje się misja Banków Żywności. Najwięcej marnujemy na poziomie gospodarstw domowych, więc nasze indywidualne wybory mają dużą siłę i warto wziąć pod uwagę kilka zmian w menu oraz naszym sposobie obchodzenia się z jedzeniem.

podkreśla Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. 

Dieta dla planety 

Zespół Banków Żywności we współpracy z ekspertką ds. dietetyki specjalizującej się w dietach roślinnych, opracował praktyczny ebook, który pomoże wdrożyć w praktyce założenia diety planetarnej. Znajdziecie w nim jadłospis na 2500 kcal, wskazówki dietetyczne czy przepisy na każdą porę roku. 

Pobierz darmowy ebook – klik >> 

Ebook “Dieta dla planety”
Autorki: Klaudia Wiśniewska, Aleksandra Jasińska, Paulina Cholewińska

Ilustracje i skład: Dobrosława Sudnikowicz
Warszawa 2021 

27 października 2021

Zdrowy Balans – najlepszą dietą

Oddajemy do Waszych rąk ebook poruszający temat tzw. zdrowego balansu i planowania ciekawych kompozycji kulinarnych zgodnie z zasadą „niczego za dużo”. Znajdziecie w nim inspiracje kulinarne zarówno na ciepłą,... czytaj dalej

15 października 2021

Raport Federacji Polskich Banków Żywności

Beata Ciepła Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Szanowni Państwo, Zbliżamy się do roku 2030. To data graniczna, do której jako globalne społeczeństwo powinniśmy zrealizować 17 celów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności