4 lutego 2023

Dieta w prewencji chorób nowotworowych

Choroby nowotworowe to druga najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce. Do istotnych czynników ryzyka, zwiększających szansę na zachorowanie zalicza się dieta i styl życia. W tym artykule przedstawimy, które produkty i zawarte w nich składniki mogą być istotne w prewencji chorób nowotworowych.

Według raportu Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce w 2019 r. na nowotwory zachorowało ok. 170 tysięcy osób. Analizując poprzednie lata widzimy, że liczba zachorowań ciągle rośnie. Nowotwory są drugą najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce, zaraz po chorobach układu krążenia. Do czynników ryzyka zachorowania na nowotwór zalicza się predyspozycje genetyczne, wiek, tryb życia i czynniki środowiskowe. Tylko niewielka część zachorowań jest powodowana przez dziedziczenie predyspozycji. Większość czynników możemy modyfikować co w gruncie rzeczy jest dobrą informacją. Według naukowców i lekarzy nieodpowiednia dieta stanowi przyczynę 30% nowotworów.

Nie istnieje konkretny jadłospis, który uchroni nas przed zachorowaniem na raka, ale dzięki coraz dokładniejszym badaniom możemy wyodrębnić produkty, a nawet ich składniki które pomogą nam w prewencji. Związek tego co jemy z zachorowaniem na nowotwór nie jest prosty do określenia. Nasza dieta może zwiększać ryzyko zachorowania, tak samo jak je ograniczać. Szczególnie silne zależności znaleziono między komponentami naszej diety a zachorowaniami na nowotwór żołądka, przełyku i jelita grubego. Nieprawidłowe odżywianie jest zaraz po paleniu tytoniu drugą najczęstszą przyczyną chorób nowotworowych u około 20 milionów ludzi.

Przede wszystkim powinniśmy włączyć do swojej diety dużo produktów pochodzenia roślinnego – pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy. Wiele diet potwierdza i popularyzuje te założenia (dieta wegetariańska, dieta śródziemnomorska, dieta DASH, dieta planetarna). Dokładnie takie zalecenia można tez znaleźć w Piramidzie Zdrowego Stylu Życia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.

W każdym posiłku warzywa i owoce (z czego przynajmniej 2/3 to warzywa, a 1/4 owoce) powinny zajmować połowę naszego talerza. Dzienna zalecana porcja warzyw i owoców to 400 – 600 g. Produkty zbożowe i źródła białka powinny uzupełniać nasz posiłek. Najlepiej, aby zajmowały odpowiednio ¼ talerza – pełnoziarniste produkty zbożowe i ¼ talerza źródła białka takie jak: chude mięso, ryby morskie, naturalne produkty mleczne, jaja, rośliny strączkowe.

Warto zadbać też o odpowiednie źródło tłuszczu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas z rodziny n-3 zawarte w rybach i olejach rybich wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Hamują mnożenie się komórek nowotworowych i ich wzrost. Sięgajmy również po orzechy, nasiona, pestki, siemię lniane, awokado i oleje roślinne: oliwę z oliwek, olej rzepakowy, sojowy.

Ogólna zgoda panuje także w przypadku produktów, które powinniśmy silnie ograniczyć lub wyeliminować. Są to: sól, cukier (słodycze, słodzone napoje gazowane), czerwone mięso, produkty typu fast food, produkty wysokoprzetworzone. Z takiego sposobu żywienia można odnieść jeszcze więcej korzyści, uchronić się przed nadwagą, otyłością, cukrzycą typu II, nadciśnieniem i innycmi chorobami układu krążenia.

Produkty, które szczególnie warto uwzględnić w naszej diecie:

  • Warzywa nieskrobiowe: sałata, ogórek, pomidor, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, pietruszka, rzodkiewka, por, kiełki rzodkiewki i lucerny, a szczególnie kapustne (kapusty głowiaste, brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż,) i czosnkowate (czosnek, cebula, por, szalotka, szczypior). Moc warzyw i owoców ukryta jest w dużej zawarotości związków biologicznie czynnych, które wzajemnie zwiększają swoje korzystne działanie.
  • Owoce (borówka, żurawina, jeżyna, malina, poziomka) – zawierają duże ilości antyoksydantów, głównie witaminy C i polifenoli. Antyoksydanty posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów poprzez uszkadzanie DNA.
  • Kurkuma – zawiera kurkuminę, która ma szerokie działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, może hamować wzrost komórek nowotworowych.
  • Zielona herbata – bogata we flawonoidy, które są silnym antyoksydantem.
  • Produkty pełnoziarniste – ciemne pieczywo, makarony i ryż; grube kasze, otręby, naturalne płatki zbożowe – zawierają błonnik pokarmowy (najkorzystniej spożywać 30g dziennie), który przyspiesza perystaltykę jelit. Powoduje, że związki rakotwórcze wytwarzane w procesie trawienia pokarmu są szybciej wydalane z naszego organizmu. Niektóre frakcje błonnika mają zdolność neutralizowania rakotwórczych metabolitów.
  • Nasiona roślin strączkowych – groch, fasola, soja, soczewica, bób, ciecierzyca. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dostarczają dużo energii i mogą zastępować w posiłkach mięso. Korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i funkcjonowanie flory bakteryjnej. Zawierają także selen, który wzmacnia odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki i hamuje rozwój komórek nowotworowych.
  • Oleje roślinne, migdały, orzechy włoskie i ziemne, ziarna i pestki – Są bogatym źródłem witaminy E silnego antyoksydantu, który wspomaga także przyswajanie selenu. Bierze udział w stabilizacji błon komórkowych.

Poza odpowiednią dietą, dobrze jest zadbać o kilka innych elementów naszego stylu życia. W celu ograniczenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych powinniśmy całkowicie wyeliminować palenie tytoniu, ograniczyć lub również wyeliminować spożycie alkoholu. Utrzymywać prawidłową masę ciała w czym pomoże codzienna aktywność fizyczną. Unikać zbyt długich godzin na słońcu i najlepiej cały rok stosować kremy z filetem minimum 50. Ponadto pamiętajmy o badaniach przesiewowych i regularnych kontrolach u lekarza.

Opisane powyżej zalecenia i wskazówki dotyczą osób zdrowych. W przypadku występowania chorób przewlekłych warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

 

ŹRÓDŁA:

https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/cancer-prevention-recommendations/eat-wholegrains-vegetables-fruit-and-beans/ https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-antyrakowa-ochronny-wplyw-zywnosci-pochodzenia-roslinnego/ https://onkologia.org.pl/pl/dieta

Emilia Kałędkiewicz, Ewa Lange (2013). Znaczenie wybranych związków pochodzenia roślinnego w diecie zapobiegającej chorobom nowotworowy. „Postęp Fitoterapii 1/2013” s.42-47

Borzucka-Sitkiewicz Katarzyna. (2019). Profilaktyka chorób nowotworowych – możliwości wykorzystania doświadczeń europejskich. „Pedagogika Społeczna” Nr 2(72) (2019), s. 61-74

Monika Dąbkowska. (2021) „Acta Salutem Scientiae” nr 2/2021, s. 19-31 ZNACZENIE WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH WNKT OMEGA 3 I OMEGA 6 W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

28 stycznia 2025

Pieczywo wyrzucone do lasu w Nieporęcie

27 stycznia 2025 r. media obiegło szokujące zdjęcie zrobione przez mieszkankę Nieporętu, która w okolicznym lesie natknęła się na wysypisko pieczywa. Hurtowa ilość wyrzuconego chleba może sugerować, że nie... czytaj dalej

28 stycznia 2025

Banki Żywności rozpoczęły “Zbiórkę żywności dla seniorów”, której celem jest zebranie żywności dla osób starszych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej w Polsce. Akcja potrwa od 21 stycznia do 28... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności