20 września 2021

Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności

Międzynarodowy  Dzień  Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności stał się dla nas pretekstem do gotowania Zupy Disco.  Idea zupy przygotowywanej w duchu zero waste   powstała w 2012 r. w Berlinie i obiegła cały świat.  5 lat później pomysł ten został zrealizowany w  dwóch Bankach w  Polsce.

Tym razem do gotowania Zupy Disco  zaprosiliśmy  Jagnę Niedzielską.  Kucharkę, doradcę kulinarnego, propagatorkę nurtu zero waste.  Przygotowała ona specjalnie na tę okazję przepis.  Naszemu wydarzeniu będą towarzyszyć dwa panele eksperckie: „Jak nie marnować?”, „Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed”.

 

Całość można obejrzeć na FB  Banki Żywności | Facebook   Ruszamy 28 września o godzinie 11:00.   Serdecznie zapraszamy !!!

 

Również gorąco zachęcamy do pobrania  darmowego kulinarnego e-booka  w duchu zero waste.  Znajdziecie w nim też przepis na naszą zupę, opracowany przez Jagnę Niedzielską.

 

Organizatorami wydarzenia są Federacja Polskich Banków Żywności oraz Bank Żywności SOS w Warszawie.

Wydarzenie wspierają partnerzy strategiczni: Miasto Warszawa/Kampania „Wiem, co jem”, Winiary, Lidl oraz partnerzy wspierający: Too Good To Go, Restaurant Week.

 

Poniżej program wydarzenia.

 

11:00 – 11:05 Przywitanie – Jagna Niedzielska

 

11:05 – 11:10 Przemówienie – Aldona Machnowska – Góra, zastępczyni Prezydenta
m. st. Warszawy

 

11:10 – 11:15 Przemówienie – Beata Ciepła, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

 

11:15 – 11:20 Zupa disco – Jagna Niedzielska

 

11:20 – 11.55 Panel dyskusyjny: „Jak nie marnować?”

Moderator: Jagna Niedzielska

Paneliści: Przedstawiciel m. st. Warszawy, Beata Ciepła, prezes Zarządu FPBŻ, Aleksandra Robaszkiewicz, CSR & CorporateCommunication Manager Lidl Polska, Anna Goworek, Senior Consumer Insight Manager  Nestlé Polska S.A., Ewa Pawella, Marketing Director Restaurant Week

 

11:55 – 12:00 Zupa disco, przepis – Jagna Niedzielska

 

12:00 – 12:40 Panel dyskusyjny: „Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed”

Moderator: Beata Ciepła,  prezes Zarządu FPBŻ

Paneliści: Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, SGGW, Szymon Ulkowski, Food CEE e-Business and Communication Manager  Nestlé Polska S.A., Anna Kurnatowska, Country Manager To Good To Go,  Adam Bońkowski, auditor wiodący TÜV SÜD – Polska Sp. z o.o.

 

12:40 – 12:45 Przemówienie: Magdalena Krajewska, prezeska Banku  Żywności SOS
w Warszawie, Paweł Chałchuski, prezes Mokotowskiego  Hospicjum św. Krzyża

 

12:45 – 12:55 Zakończenie – Jagna Niedzielska

 

 

 

16 października 2024

45% Polaków wyrzuca jedzenie – badania Banków Żywności

Aż 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, a wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała... czytaj dalej

23 września 2024

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności