20 września 2021

Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności

Międzynarodowy  Dzień  Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności stał się dla nas pretekstem do gotowania Zupy Disco.  Idea zupy przygotowywanej w duchu zero waste   powstała w 2012 r. w Berlinie i obiegła cały świat.  5 lat później pomysł ten został zrealizowany w  dwóch Bankach w  Polsce.

Tym razem do gotowania Zupy Disco  zaprosiliśmy  Jagnę Niedzielską.  Kucharkę, doradcę kulinarnego, propagatorkę nurtu zero waste.  Przygotowała ona specjalnie na tę okazję przepis.  Naszemu wydarzeniu będą towarzyszyć dwa panele eksperckie: „Jak nie marnować?”, „Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed”.

 

Całość można obejrzeć na FB  Banki Żywności | Facebook   Ruszamy 28 września o godzinie 11:00.   Serdecznie zapraszamy !!!

 

Również gorąco zachęcamy do pobrania  darmowego kulinarnego e-booka  w duchu zero waste.  Znajdziecie w nim też przepis na naszą zupę, opracowany przez Jagnę Niedzielską.

 

Organizatorami wydarzenia są Federacja Polskich Banków Żywności oraz Bank Żywności SOS w Warszawie.

Wydarzenie wspierają partnerzy strategiczni: Miasto Warszawa/Kampania „Wiem, co jem”, Winiary, Lidl oraz partnerzy wspierający: Too Good To Go, Restaurant Week.

 

Poniżej program wydarzenia.

 

11:00 – 11:05 Przywitanie – Jagna Niedzielska

 

11:05 – 11:10 Przemówienie – Aldona Machnowska – Góra, zastępczyni Prezydenta
m. st. Warszawy

 

11:10 – 11:15 Przemówienie – Beata Ciepła, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

 

11:15 – 11:20 Zupa disco – Jagna Niedzielska

 

11:20 – 11.55 Panel dyskusyjny: „Jak nie marnować?”

Moderator: Jagna Niedzielska

Paneliści: Przedstawiciel m. st. Warszawy, Beata Ciepła, prezes Zarządu FPBŻ, Aleksandra Robaszkiewicz, CSR & CorporateCommunication Manager Lidl Polska, Anna Goworek, Senior Consumer Insight Manager  Nestlé Polska S.A., Ewa Pawella, Marketing Director Restaurant Week

 

11:55 – 12:00 Zupa disco, przepis – Jagna Niedzielska

 

12:00 – 12:40 Panel dyskusyjny: „Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed”

Moderator: Beata Ciepła,  prezes Zarządu FPBŻ

Paneliści: Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, SGGW, Szymon Ulkowski, Food CEE e-Business and Communication Manager  Nestlé Polska S.A., Anna Kurnatowska, Country Manager To Good To Go,  Adam Bońkowski, auditor wiodący TÜV SÜD – Polska Sp. z o.o.

 

12:40 – 12:45 Przemówienie: Magdalena Krajewska, prezeska Banku  Żywności SOS
w Warszawie, Paweł Chałchuski, prezes Mokotowskiego  Hospicjum św. Krzyża

 

12:45 – 12:55 Zakończenie – Jagna Niedzielska

 

 

 

8 lipca 2025

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia w gospodarstwach domowych

Marnowanie jedzenia to problem, którego często nie dostrzegamy, dopóki nie wyrzucamy do kosza zepsutych produktów lub niezjedzonych resztek. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak wiele żywności trafia na... czytaj dalej

7 lipca 2025

Beata Ciepła odznaczona przez Prezydenta RP

Z ogromną dumą informujemy, że Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności, oraz Marek Borowski, prezes Bank Żywności w Olsztynie, zostali uhonorowani przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności