5 maja 2020

Epidemia śmieci i kryzys klimatyczny. Pokaż, jak uratować planetę z #Ekoselfie

Pandemia COVID-19 sprawiła, że kwestie dbania o środowisko odeszły na dalszy plan. Tymczasem kryzys klimatyczny nadchodzi wielkimi krokami, a epidemia w żaden sposób go nie opóźnia. Dlatego pora wykształcić nowe nawyki i zadbać o planetę! Weźcie udział w 2. edycji konkursu #ekoselfie i zgarnijcie atrakcyjne nagrody!

Epidemia koronawirusa to również epidemia śmieci. W samym Wuhan każdego dnia walki z wirusem wyrzucano około 240 m2 odpadów medycznych. Podobnie jest teraz w innych krajach dotkniętych SARS-COV-19. W Polsce w ostatnich tygodniach także w wielu domach można obserwować powrót do starych przyzwyczajeń – plastikowych reklamówek czy jednorazowych opakowań. W kwarantannie zamawiamy więcej potraw na wynos, produkty w sklepach często pakowane są w dodatkowy plastik, a wiele osób uważa takie rozwiązanie za bardziej higieniczne. W trakcie pandemii rekordowo wzrosła także ilość jednorazowych środków ochrony osobistej – foliowych rękawiczek, jednorazowych maseczek, które często są wyrzucane w miejscach do tego nieprzeznaczonych. Przymusowa izolacja sprawiła także, że zatęskniliśmy za lasami, i niestety teraz zielone tereny cierpią z powodu przyrostu śmieci, a widok rozrzuconych na trawniku czy chodniku zużytych rękawic nie szokuje już nikogo.

Niektóre z tych „śmieci” są obecnie niezbędne w naszym codziennym funkcjonowaniu ze względów bezpieczeństwa, ale warto „nadrobić” szkodę, jaką powodują w środowisku, w inny sposób. Tym bardziej, że domowa izolacja to dobry czas na zmianę nawyków!

Jedną z takich metod jest ograniczenie… marnowania jedzenia. Według danych opublikowanych w ubiegłym roku przez IPCC, aby ograniczyć postępujące zmiany klimatu, jak najszybciej musi zmienić się sposób, w jaki obecnie produkujemy i spożywamy jedzenie. Losy planety leżą więc w naszych rękach – i w naszych lodówkach. O przykrych skutkach wyrzucania jedzenia mówimy w naszym projekcie edukacyjnym Ekomisja – nie marnuję, w którym uczą najmłodszych o konsekwencjach marnowania żywności. Wyprodukowanie jedzenia każdorazowo zużywa zasoby wody i energii – już jedna kanapka z serem to zmarnowanie 90 litrów wody. Dodatkowo przemysł spożywczy zanieczyszcza atmosferę – rocznie ponad 3,3 mld ton CO2 trafia w ten sposób do powietrza, którym oddychamy. Dlatego tak ważne jest, aby zużywać wszystkie produkty żywnościowe do końca, kupować tylko tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść i mądrze zagospodarowywać pozostałe resztki. Ograniczając zjawisko marnowania, pomagamy ratować ziemię!

Aby propagować tę wiedzę i postawę szacunku wobec ziemi i jedzenia, i trochę urozmaicić Wam czas domowej izolacji, postanowiliśmy zorganizować II edycję środowiskowego konkursu #Ekoselfie, w którym zachęcamy do podzielenia się swoimi sposobami na ograniczenie marnowania jedzenia. Zasady konkursu są bardzo proste – wystarczy wysłać zdjęcie swoich patentów na niemarnowanie żywności i planety wraz z krótkim opisem tych działań.

Chcemy Was tym samym przekonać do tego, żeby być zero waste nawet w niesprzyjającym proekologicznym zachowaniom okolicznościach. Pomysły można zgłaszać w dwóch kategoriach – środowiskowej (nie marnuję, środowisko szanuję) oraz żywnościowej (mój sposób na niemarnowanie żywności). W konkursie mogą wziąć udział wszyscy, którzy ukończyli 13 rok życia.

Za zwycięskie pomysły na ograniczanie marnowanie żywności i życie w duchu less waste przewidziano nagrody – książki Jagny Niedzielskiej „Bez Resztek, Sylwii Majcher „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Jak uratować Świat” Arety Szpury. Dla młodszych uczestników przygotowaliśmy pozycję „Ratujmy Ziemię. Wielka księga zabaw” autorstwa Gaelle Bouttier-Guerive.

Dodatkowo wygrani otrzymają designerskie butelki firmy Retap. Zgłoszenia można nadsyłać do końca czerwca przez formularz konkursowy na https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/konkurs-ekoselfie/.

DO DZIEŁA!!!

 

Projekt „EkoMisja − nie marnuję” został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, partnerami projektu są Amica i Lidl Polska. Projekt został także objęty patronatem honorowym Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Środowiska Instytutu Badań Edukacyjnych, Ośrodka Rozwoju Edukacji.

18 grudnia 2024

Pusty talerz przy wigilijnym stole i wyrzucone sałatki – podejście Polaków do świątecznych tradycji

Grudzień to czas magicznej atmosfery, rodzinnych spotkań i wspólnego świętowania. W polskiej tradycji Święta Bożego Narodzenia zajmują szczególne miejsce, łącząc rytuały przy wigilijnym stole z symboliką... czytaj dalej

4 grudnia 2024

317 ton w Świątecznej Zbiórce Żywności

Ponad 317 ton darowizn żywnościowych zostało zebranych w trakcie 28. edycji Świątecznej Zbiórki Żywności, organizowanej przez Banki Żywności. Pomoc trafi organizacji i instytucji społecznych: jadłodajni,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności