5 maja 2020

Epidemia śmieci i kryzys klimatyczny. Pokaż, jak uratować planetę z #Ekoselfie

Pandemia COVID-19 sprawiła, że kwestie dbania o środowisko odeszły na dalszy plan. Tymczasem kryzys klimatyczny nadchodzi wielkimi krokami, a epidemia w żaden sposób go nie opóźnia. Dlatego pora wykształcić nowe nawyki i zadbać o planetę! Weźcie udział w 2. edycji konkursu #ekoselfie i zgarnijcie atrakcyjne nagrody!

Epidemia koronawirusa to również epidemia śmieci. W samym Wuhan każdego dnia walki z wirusem wyrzucano około 240 m2 odpadów medycznych. Podobnie jest teraz w innych krajach dotkniętych SARS-COV-19. W Polsce w ostatnich tygodniach także w wielu domach można obserwować powrót do starych przyzwyczajeń – plastikowych reklamówek czy jednorazowych opakowań. W kwarantannie zamawiamy więcej potraw na wynos, produkty w sklepach często pakowane są w dodatkowy plastik, a wiele osób uważa takie rozwiązanie za bardziej higieniczne. W trakcie pandemii rekordowo wzrosła także ilość jednorazowych środków ochrony osobistej – foliowych rękawiczek, jednorazowych maseczek, które często są wyrzucane w miejscach do tego nieprzeznaczonych. Przymusowa izolacja sprawiła także, że zatęskniliśmy za lasami, i niestety teraz zielone tereny cierpią z powodu przyrostu śmieci, a widok rozrzuconych na trawniku czy chodniku zużytych rękawic nie szokuje już nikogo.

Niektóre z tych „śmieci” są obecnie niezbędne w naszym codziennym funkcjonowaniu ze względów bezpieczeństwa, ale warto “nadrobić” szkodę, jaką powodują w środowisku, w inny sposób. Tym bardziej, że domowa izolacja to dobry czas na zmianę nawyków!

Jedną z takich metod jest ograniczenie… marnowania jedzenia. Według danych opublikowanych w ubiegłym roku przez IPCC, aby ograniczyć postępujące zmiany klimatu, jak najszybciej musi zmienić się sposób, w jaki obecnie produkujemy i spożywamy jedzenie. Losy planety leżą więc w naszych rękach – i w naszych lodówkach. O przykrych skutkach wyrzucania jedzenia mówimy w naszym projekcie edukacyjnym Ekomisja – nie marnuję, w którym uczą najmłodszych o konsekwencjach marnowania żywności. Wyprodukowanie jedzenia każdorazowo zużywa zasoby wody i energii – już jedna kanapka z serem to zmarnowanie 90 litrów wody. Dodatkowo przemysł spożywczy zanieczyszcza atmosferę – rocznie ponad 3,3 mld ton CO2 trafia w ten sposób do powietrza, którym oddychamy. Dlatego tak ważne jest, aby zużywać wszystkie produkty żywnościowe do końca, kupować tylko tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść i mądrze zagospodarowywać pozostałe resztki. Ograniczając zjawisko marnowania, pomagamy ratować ziemię!

Aby propagować tę wiedzę i postawę szacunku wobec ziemi i jedzenia, i trochę urozmaicić Wam czas domowej izolacji, postanowiliśmy zorganizować II edycję środowiskowego konkursu #Ekoselfie, w którym zachęcamy do podzielenia się swoimi sposobami na ograniczenie marnowania jedzenia. Zasady konkursu są bardzo proste – wystarczy wysłać zdjęcie swoich patentów na niemarnowanie żywności i planety wraz z krótkim opisem tych działań.

Chcemy Was tym samym przekonać do tego, żeby być zero waste nawet w niesprzyjającym proekologicznym zachowaniom okolicznościach. Pomysły można zgłaszać w dwóch kategoriach – środowiskowej (nie marnuję, środowisko szanuję) oraz żywnościowej (mój sposób na niemarnowanie żywności). W konkursie mogą wziąć udział wszyscy, którzy ukończyli 13 rok życia.

Za zwycięskie pomysły na ograniczanie marnowanie żywności i życie w duchu less waste przewidziano nagrody – książki Jagny Niedzielskiej „Bez Resztek, Sylwii Majcher „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Jak uratować Świat” Arety Szpury. Dodatkowo wygrani otrzymają designerskie butelki firmy Retap. Zgłoszenia można nadsyłać do końca czerwca przez formularz konkursowy na https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/konkurs-ekoselfie/.

DO DZIEŁA!!!

 

Projekt „EkoMisja − nie marnuję” został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, partnerami projektu są Amica i Lidl Polska. Projekt został także objęty patronatem honorowym Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Środowiska Instytutu Badań Edukacyjnych, Ośrodka Rozwoju Edukacji.

4 czerwca 2020

Zakończenie kolejnego etapu projektu. Nowe dane o skali marnowania żywności coraz bliżej

Przez ostatnie półtora roku naukowcy z SGGW i IOŚ badali co my, Polacy, robimy z żywnością – ile kupujemy, jak gotujemy i czy marnujemy jedzenie. Właśnie zakończyliśmy fazę badawczą w projekcie pt.... czytaj dalej

3 czerwca 2020

Wsparcie w kryzysie. Banki Żywności i Coca-Cola HBC razem dla najbardziej potrzebujących

Już za chwilę podopieczni Fundacji „Krok w Przyszłość” otrzymają wsparcie żywnościowe. Wszystko dzięki pracy Banku Żywności w Ciechanowie i pracowników firmy Coca-Cola HBC, którzy wczoraj wspólnie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności