24 czerwca 2021

Federacja Polskich Banków Żywności z nowym Zarządem 

Czas podziękowań za wspólne lata pracy i nowych wyzwań. Poznaliśmy skład Zarządu, który pokieruje działaniami Banków Żywności w najbliższych latach. 

Federacja Polskich Banków Żywności od 1997 roku łączy lokalne organizacje, których wspólną misją jest ratowanie żywności i przekazywanie jej osobom potrzebującym. 

Pierwszym prezesem Zarządu Federacji był Czesław Jurczyszyn, a od 2002 roku funkcję tę aż do teraz pełnił Marek Borowski, związany z Bankiem Żywności w Olsztynie.  Od 16 czerwca 2021 rolę prezesa przejęła Beata Ciepła z Banku Żywności w Krakowie.  

Wraz z nią nowe wyzwania w Zarządzie podejmują: Błażej Krasoń (Bank Żywności we Wrocławiu) i Wojciech Jaros (Bank Żywności w Łodzi) jako wiceprezesi oraz Irena Ogonowska (Śląski Bank Żywności) jako skarbnik i Katarzyna Bielawska (Wielkopolski Bank Żywności) jako sekretarz.

– Nowy skład to osoby od wielu lat związane z Bankami Żywności. Wierzymy, że wspólne działanie w strukturze Federacji zaowocuje kolejnymi ciekawymi projektami, doświadczeniami i nieustającym rozwojem. Jednocześnie dziękujemy Markowi Borowskiemu za świetne 19 lat w roli prezesa, a także za pracę całego Zarządu.

– podkreśla Norbert Konarzewski, dyrektor Biura Federacji Polskich Banków Żywności wraz z zespołem.

 

Zarząd Federacji Polskich Banków Żywności; od lewej: Wojciech Jaros, Irena Ogonowska, Błażej Krasoń, Beata Ciepła, Katarzyna Bielawska

8 czerwca 2022

Zagrożenia dla łańcucha pomocy żywnościowej dla osób uchodźczych z Ukrainy

KLIKNIJ I POBIERZ DRUGI RAPORT „WSPARCIE UKRAINY” Rosnące ceny żywności, koszty transportu, jedynie chwilowe zwiększenie ilości darowizn to wyzwania dla łańcucha pomocy żywnościowej w Polsce, który... czytaj dalej

26 maja 2022

Współczucie nie wystarczy – Banki Żywności zbierają pieniądze na zakup sprzętu chłodniczego dla organizacji pomocowych

W Polsce około 40% organizacji pomagających żywnością nie ma odpowiedniego zaplecza technicznego w postaci lodówek lub termoboxów. Z tego powodu mają ograniczone możliwości przechowywania produktów o krótkim... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności