24 czerwca 2021

Federacja Polskich Banków Żywności z nowym Zarządem 

Czas podziękowań za wspólne lata pracy i nowych wyzwań. Poznaliśmy skład Zarządu, który pokieruje działaniami Banków Żywności w najbliższych latach. 

Federacja Polskich Banków Żywności od 1997 roku łączy lokalne organizacje, których wspólną misją jest ratowanie żywności i przekazywanie jej osobom potrzebującym. 

Pierwszym prezesem Zarządu Federacji był Czesław Jurczyszyn, a od 2002 roku funkcję tę aż do teraz pełnił Marek Borowski, związany z Bankiem Żywności w Olsztynie.  Od 16 czerwca 2021 rolę prezesa przejęła Beata Ciepła z Banku Żywności w Krakowie.  

Wraz z nią nowe wyzwania w Zarządzie podejmują: Błażej Krasoń (Bank Żywności we Wrocławiu) i Wojciech Jaros (Bank Żywności w Łodzi) jako wiceprezesi oraz Irena Ogonowska (Śląski Bank Żywności) jako skarbnik i Katarzyna Bielawska (Wielkopolski Bank Żywności) jako sekretarz.

– Nowy skład to osoby od wielu lat związane z Bankami Żywności. Wierzymy, że wspólne działanie w strukturze Federacji zaowocuje kolejnymi ciekawymi projektami, doświadczeniami i nieustającym rozwojem. Jednocześnie dziękujemy Markowi Borowskiemu za świetne 19 lat w roli prezesa, a także za pracę całego Zarządu.

– podkreśla Norbert Konarzewski, dyrektor Biura Federacji Polskich Banków Żywności wraz z zespołem.

 

Zarząd Federacji Polskich Banków Żywności; od lewej: Wojciech Jaros, Irena Ogonowska, Błażej Krasoń, Beata Ciepła, Katarzyna Bielawska

2 grudnia 2021

Druga edycja kampanii Ambition dla Banków Żywności

Ponownie rozpoczyna się sprzedaż wybranych produktów marki Ambition w sieci Biedronka. Zostaną one specjalnie oznaczone pomarańczową plakietką, ponieważ część dochodu z ich sprzedaży trafi do Banków Żywności.... czytaj dalej

1 grudnia 2021

Pandemia i inflacja stoją na drodze Świątecznej Zbiórki Żywności – oznacza to, że część rodzin spędzi głodne święta

Świąteczna Zbiórka Żywności, która odbyła się w ponad 2 000 sklepów w całej Polsce w dniach 26-27 listopada br., zakończyła się zebraniem zaledwie 250 ton produktów żywnościowych. To aż o 70% mniej niż... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności