Najczęściej Marnowane Produkty
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Federacja Polskich Banków Żywności od 1997 roku łączy lokalne organizacje, których wspólną misją jest ratowanie żywności i przekazywanie jej osobom potrzebującym.
Pierwszym prezesem Zarządu Federacji był Czesław Jurczyszyn, a od 2002 roku funkcję tę aż do teraz pełnił Marek Borowski, związany z Bankiem Żywności w Olsztynie. Od 16 czerwca 2021 rolę prezesa przejęła Beata Ciepła z Banku Żywności w Krakowie.
Wraz z nią nowe wyzwania w Zarządzie podejmują: Błażej Krasoń (Bank Żywności we Wrocławiu) i Wojciech Jaros (Bank Żywności w Łodzi) jako wiceprezesi oraz Irena Ogonowska (Śląski Bank Żywności) jako skarbnik i Katarzyna Bielawska (Wielkopolski Bank Żywności) jako sekretarz.
– Nowy skład to osoby od wielu lat związane z Bankami Żywności. Wierzymy, że wspólne działanie w strukturze Federacji zaowocuje kolejnymi ciekawymi projektami, doświadczeniami i nieustającym rozwojem. Jednocześnie dziękujemy Markowi Borowskiemu za świetne 19 lat w roli prezesa, a także za pracę całego Zarządu.
– podkreśla Norbert Konarzewski, dyrektor Biura Federacji Polskich Banków Żywności wraz z zespołem.
Jakie są najczęściej marnowane produkty? Owoce i warzywa – To najczęściej wyrzucana żywność. Najczęściej psują się, ponieważ kupujemy ich za dużo lub niewłaściwie przechowujemy. Pieczywo i wypieki –... czytaj dalej
Unia Europejska (UE) stoi przed poważnym wyzwaniem związanym z marnowaniem żywności, jak wynika z raportu Eurostatu. W 2022 roku każdy mieszkaniec UE wyrzucił średnio 132 kg żywności, co łącznie dało 59,2 mln... czytaj dalej
Dowiesz się, jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób działają Banki Żywności.
Ratujemy żywność i przekazujemy ją potrzebującym.
Zapisz się na newsletter