9 stycznia 2020

Głód to nie bajka. Do 800 tysięcy osób potrzebujących w całej Polsce już za chwilę trafi pomoc żywnościowa.

Nowy Rok to początek kolejnego podprogramu w ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. W naszym kraju ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, czyli dysponuje miesięcznie kwotą mniejszą niż 600 zł – codziennie stają przed wyborem czy kupić jedzenie, leki czy zapłacić rachunki. Paczki z żywnością są dla nich ogromnym wsparciem.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ) to projekt realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived). Aby skorzystać z pomocy POPŻ, osoba w trudnej sytuacji życiowej powinna zgłosić się do swojego Ośrodka Pomocy Społecznej, gdzie otrzyma skierowanie do odbioru paczki z produktami spożywczymi lub do skorzystania z posiłku. Odbiorcami programu są  osoby starsze, chore, bezrobotne, bezdomne czy rodzice samotnie wychowujący dzieci, spełniające określone wymogi finansowe.

– Dane GUS są bardzo niepokojące – w 2018 r. o ponad 400 tys. wzrosła liczba osób żyjących w głębokiej biedzie, a to przecież nie wszyscy potrzebujący. Osób w bardzo trudnej sytuacji jest znacznie więcej, bo mówimy również o osobach, które mają większe dochody niż minimum egzystencji, ale wciąż bardzo niskie (tzw. ubóstwo ustawowe to kwota 700 zł/miesiąc, a  relatywne – 810 zł).  Problem głodu i niedożywienia jest wciąż bardzo realny w Polsce, tym osobom trudno pozwolić sobie na pełnowartościowe posiłki, bo  często brakuje im pieniędzy na najbardziej podstawowe produkty.

Ogromnie się cieszymy się, że jako Banki Żywności wspieramy potrzebujących i że z pomocą POPŻ docieramy aż do kilkuset tysięcy osób – mówi Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności i prezes Banku Żywności w Ciechanowie.

Właśnie rozpoczyna się kolejny etap POPŻ – Podprogram 2019, który trwa do lipca 2020 r. i w ramach którego 31 Banków Żywności w całej Polsce przekaże produkty (m.in. kaszę, makaron, ryż, mleko, ser, konserwy, olej, cukier) i posiłki ok. 800 tysiącom osób.

W poprzednim Podprogramie 2018 ze wsparcia POPŻ skorzystało 736 tysięcy osób, które otrzymały 3,8 mln paczek żywnościowych i ponad 1,2 mln posiłków. Banki Żywności zajmują się m.in. magazynowaniem i dystrybucją żywności dostarczanej przez producentów w ramach POPŻ – docierają do osób w trudnej sytuacji życiowej poprzez ogromną sieć lokalnych organizacji partnerskich. Do takich należy Stowarzyszenie „Ariadna”, działające na terenie warszawskiego Ursynowa, a współpracujący z Bankiem Żywności SOS w Warszawie.

Nasza praca to często fizyczne wyzwanie jedzenie trzeba rozładować, posortować, przygotować do wydania. A są to ilości, które liczymy nie w kilogramach tylko w setkach, a czasem nawet tonach! W tej chwili mamy pod opieką ponad 500 osób. To są ci najbiedniejsi, którzy bezwarunkowo potrzebują pomocy, bo sami sobie nie poradzą – jeść przecież trzeba codziennie. – mówi Roma Łojewska, Prezes Stowarzyszenia „Ariadna”.

Ważnym elementem POPŻ są tzw. działania towarzyszące, czyli warsztaty o tematyce zdrowego żywienia, niemarnowania żywności czy z zakresu edukacji ekonomicznej.

To bardzo istne, żeby oprócz pomocy bezpośredniej osoby potrzebujące, najczęściej wykluczone społecznie, miały możliwość zdobyć wiedzę i nowe umiejętności, które pozwolą im stanąć na nogi i odzyskać godność i wiarę we własne siły. – dodaje Joanna Galek, Dyrektor Banku Żywności SOS w Warszawie.

W bieżącym Podprogramie Banki Żywności planują przeprowadzić 5000 warsztatów dla ok. 82 tysięcy osób. W trakcie zajęć uczestnicy pod okiem doświadczonych edukatorów poznają m.in. przepisy na zdrowe, smaczne, ale tanie i proste dania, które powinny stanowić bazę zdrowej, zbilansowanej diety. Uczą się także jak dbać o swój budżet domowy i rozsądnie gospodarować pieniędzmi. Spotkania edukacyjne mają także na celu uświadamiać beneficjentom programu wartość żywności i konsekwencje wynikające z jej marnowania – społeczne, ekonomiczne, a nawet ekologiczne.

Kolejny etap projektu, ostatni Podprogram 2020 rozpocznie się jesienią 2020 r. Szczegółowe informacje będą pojawiać się na stronach lokalnych Banków Żywności.

 

Fotorelacja ze śniadania prasowego 9.01.2019:

 

28 stycznia 2025

Pieczywo wyrzucone do lasu w Nieporęcie

27 stycznia 2025 r. media obiegło szokujące zdjęcie zrobione przez mieszkankę Nieporętu, która w okolicznym lesie natknęła się na wysypisko pieczywa. Hurtowa ilość wyrzuconego chleba może sugerować, że nie... czytaj dalej

28 stycznia 2025

Zbiórka żywności dla seniorów

Banki Żywności rozpoczęły “Zbiórkę żywności dla seniorów”, której celem jest zebranie żywności dla osób starszych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej w Polsce. Akcja potrwa od 21 stycznia do 28... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności