17 czerwca 2018

Jacek Kuroń we wspomnieniach Banków Żywności

Dziś mija 14 rocznica śmierci Jacka Kuronia, postaci niezwykle ważnej dla Banków Żywności. To właśnie on jako jeden z pierwszych współtworzył tę organizację. Banki Żywności wzięły się z szaleńczego i porywającego pomysłu zaszczepienia przywiezionej z Francji idei by skupiać ludzi w ramach prężnie działającej i rozbudowanej struktury, na rzecz pomocy innym.

Jak wspomina Wojciech Onyszkiewicz, również współtwórca organizacji „Łączenie ludzi, tworzenie więzi i poczucia satysfakcji było dla Jacka bardzo ważne. Idea powstania Banków Żywności była też silnie zbieżna z jego osobowością, która umożliwiała mu podejmowanie ambitnych wyzwań z gwarancją wzięcia za nie pełnej odpowiedzialności. Jacek był tak silną postacią, że często nie musiał nawet za wiele mówić żeby motywować ludzi i podwajać ich siły w dążeniu do realizacji celu. Myślę, że teraz byłby zasmucony, widząc że obecny problem niedożywienia nie wynika wcale z niedoboru i deficytu produktów, jak to było za jego czasów, ale z nadprodukcji i marnowania żywności. Z pewnością spotkałoby się to z jego krytycznym głosem i sprzeciwem wobec takiego stanu rzeczy, ale też z ogromną satysfakcją z działań podejmowanych przez Banki w kierunku walki z paradoksem niedożywienia dzisiejszych czasów.”

Z inicjatywy Jacka Kuronia przy Fundacji “Pomoc Społeczna SOS” w 1993 roku powstał pierwszy “Bank Żywności SOS” w Warszawie. Od tego czasu idea rozrosła się na całą Polskę i obecnie w ramach Federacji Polskich Banków Żywności działa 31 lokalnych Banków Żywności.

@Zdjęcie pochodzi ze zbiorów Ośrodka KARTA . Dziękujemy za udostępnienie.

25 sierpnia 2025

Think Food Tank Banków Żywności

Jak walczyć z niedożywieniem i głodem w Polsce? Jak skuteczniej wpływać na polityki publiczne? Odpowiedzią jest Think Food Tank Banków Żywności – przestrzeń wymiany wiedzy, badań i ekspertyz. W ciągu roku... czytaj dalej

15 lipca 2025

Piękno w „brzydkich” warzywach i owocach

Kiedy myślisz o owocach i warzywach, prawdopodobnie wyobrażasz sobie błyszczące jabłka, idealnie ukształtowane marchewki i nieskazitelne ziemniaki. Większość z nas instynktownie wybiera „perfekcyjnie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności

Ustawienia dostępności