17 czerwca 2018

Jacek Kuroń we wspomnieniach Banków Żywności

Dziś mija 14 rocznica śmierci Jacka Kuronia, postaci niezwykle ważnej dla Banków Żywności. To właśnie on jako jeden z pierwszych współtworzył tę organizację. Banki Żywności wzięły się z szaleńczego i porywającego pomysłu zaszczepienia przywiezionej z Francji idei by skupiać ludzi w ramach prężnie działającej i rozbudowanej struktury, na rzecz pomocy innym.

Jak wspomina Wojciech Onyszkiewicz, również współtwórca organizacji „Łączenie ludzi, tworzenie więzi i poczucia satysfakcji było dla Jacka bardzo ważne. Idea powstania Banków Żywności była też silnie zbieżna z jego osobowością, która umożliwiała mu podejmowanie ambitnych wyzwań z gwarancją wzięcia za nie pełnej odpowiedzialności. Jacek był tak silną postacią, że często nie musiał nawet za wiele mówić żeby motywować ludzi i podwajać ich siły w dążeniu do realizacji celu. Myślę, że teraz byłby zasmucony, widząc że obecny problem niedożywienia nie wynika wcale z niedoboru i deficytu produktów, jak to było za jego czasów, ale z nadprodukcji i marnowania żywności. Z pewnością spotkałoby się to z jego krytycznym głosem i sprzeciwem wobec takiego stanu rzeczy, ale też z ogromną satysfakcją z działań podejmowanych przez Banki w kierunku walki z paradoksem niedożywienia dzisiejszych czasów.”

Z inicjatywy Jacka Kuronia przy Fundacji “Pomoc Społeczna SOS” w 1993 roku powstał pierwszy “Bank Żywności SOS” w Warszawie. Od tego czasu idea rozrosła się na całą Polskę i obecnie w ramach Federacji Polskich Banków Żywności działa 31 lokalnych Banków Żywności.

@Zdjęcie pochodzi ze zbiorów Ośrodka KARTA . Dziękujemy za udostępnienie.

6 lipca 2020

Letnia Zbiórka Żywności w sklepach Tesco – każdy może wesprzeć potrzebujących

Chcąc wesprzeć osoby najbardziej dotknięte skutkami pandemii COVID-19 Fundacja Tesco organizuje wśród klientów wszystkich swoich sklepów sieci Letnią Zbiórkę Żywności. Zbiórka odbędzie się w terminie od 1... czytaj dalej

2 lipca 2020

Już są! Poradniki dobrych praktyk ograniczania strat i marnotrawstwa żywności do pobrania

W ramach projektu pt. Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) powstały trzy poradniki dobrych praktyk w zakresie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności