23 marca 2018

Jadłonomia, Qmam Kaszę i Kuchnia w formie w smacznej kampanii 1%

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała kampanię 1%, w ramach której zachęca do kreatywnego wykorzystania w kuchni produktów, najczęściej marnowanych w naszych domach. Przepisy na dania do tej kampanii przygotowały popularne blogerki kulinarne;  Jadłonomia, Qmam Kasze czy Sylwia Majcher. Akcja, prowadzona w mediach społecznościowych, ma pokazać jej odbiorcom problem, jakim jest marnowanie jedzenia oraz pomóc w zebraniu środków finansowych, na jeszcze większe wykorzystanie „ratunkowego” potencjału organizacji.

32 Banki Żywności w Polsce ratują rocznie, średnio 80 tysięcy dobrej do spożycia żywności. Dzięki temu mogą przekazać ją do 1,6 mln osób. Ograniczając ilość wyrzucanego jedzenia, przyczyniają się również istotnie do ochrony środowiska naturalnego. Fundusze z 1% zostaną przekazane na rozwój infrastruktury Banków Żywności: chłodni, mroźni, przestrzeni magazynowych oraz transportu i logistyki, co pozwoli jeszcze bardziej rozwinąć skalę ich działań, ratować więcej jedzenia i docierać z pomocą tam, gdzie jest ona potrzebna. Organizacja ma wciąż dużo do zrobienia w tym obszarze, ponieważ w samej Polsce marnowanych jest 9 mln ton żywności.

 

Indywidualnie marnujemy coraz więcej. Potwierdzają to coroczne badania Banków Żywności, przeprowadzane wśród polskich konsumentów. Według ostatniego raportu z października 2017 roku 35% społeczeństwa przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Marnując jedzenie, marnujemy cenne zasoby wody, energii i przyczyniamy się do wzrostu emisji gazów cieplarnianych, takich jak metan czy CO2, wytwarzanych przez gnijącą na wysypiskach żywność. Według statystyk przedstawianych przez Federację Polskich Banków żywności,  wyrzucenie jednej bułki z serem to strata 100 litrów wody, a 1 kg wołowiny to od 3000 do aż 60.000 litrów wody, zużytych do jej wyprodukowania.

 

– Walka z marnowaniem żywności zaczyna się od zadbania o własne otoczenie i od stworzenia w swoich domach, kultury szacunku do jedzenia. Wierzymy, że skierowanie uwagi na  problem marnowania żywności: wyrzucanie resztek dań i niewykorzystanych produktów, czy przejrzałych owoców, przy jednoczesnym uświadomieniu możliwości ich kreatywnego wykorzystania, to także istotny krok w stronę przybliżenia misji i sposobów działania Banków Żywności. Zaangażowaliśmy wpływowych blogerów kulinarnych, którym bliska jest tematyka niemarnowania jedzenia w kuchni i którzy mogą swoje poparcie wśród setek tysięcy osób, wykorzystać w szczytnym celu- podsumowuje Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności wraz z blogerami przygotowała przepisy, wykorzystujące najczęściej marnowane produkty. Tym sposobem swoje drugie życie znalazły np. zbrązowiałe banany, z których można zrobić chlebek bananowy lub smoothie z kurkumą wg receptury Mai Sobczak z Qmam Kasze. Autorka bloga zachęca również do wykorzystania kalafiora, który jako pozostałość po obiedzie, może stworzyć  z wasabi świetny dodatek do makaronu. Nadwyżki pietruszki czy brokuła, to idealna baza do przygotowania pesto wg przepisu Marty Dymek z Jadłonomii. W jej kuchni swoje zastosowanie znajdzie również woda z puszki po ciecierzycy, jako podstawa czekoladowego musu. Sylwia Majcher z Kuchnia W Formie zachęca by z warzyw, które nam zostają po rosole, wykonać warzywną pastę na chleb, a z białek, pozostałych np. po upieczeniu kruchego ciasta, wyczarować bezę.

– Resztki niech trafiają na stół, a nie do śmietnika, bo drzemie w nich smaczny potencjał. W swojej książce „Gotuję, nie marnuję” zmieniam wizerunek kuchennych odpadków i dlatego zachęcam do przekazania 1% Bankom Żywności. One skutecznie  ratują jedzenie przed wyrzuceniemprzekonuje Sylwia Majcher z bloga Kuchnia w formie.

 

Z kolei Maia Sobczak z Qmam Kasze, autorka książki o kreatywnej kuchni „Qmam Kasze do ostatniego kawałka”, która niebawem się ukaże, podkreśla, że jedzenie jest paliwem dla naszych ciał i umysłów, na które zresztą musimy zapracować, więc wyrzucanie go, to tak naprawdę wyrzucanie kawałka siebie.

Wykorzystaj to co już masz i zobacz jak zmieni to całą twoją perspektywę, oddaj jeśli nie potrzebujesz aż tyle albo podziel się z tymi dla których stanie się cudownym prezentem. 1% dla Banków Żywności może naprawdę dużo zmienić, zainspirować Cię do działania  – zachęca Maia Sobczak z Qmam Kasze.

Z przepisami będzie można zapoznać się śledząc fanpage organizacji https://www.facebook.com/bankizywnosci oraz stronę  https://bankizywnosci.pl/1procent/

7 marca 2018

Nakarmić tych, których nie widać. 16-17 marca rusza Wielkanocna Zbiórka Żywności Banków Żywności

Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy, nie stać na zakup żywności. Niewidoczni. Choć potrzebują pomocy, to nie spotkamy ich na ulicy czy... czytaj dalej

17 kwietnia 2018

Ruszyła II edycja programu “Extra Szkolna Stołówka”

Trwa program „Extra Szkolna Stołówka”, którego celem jest poprawa warunków, w jakich dzieci spożywają posiłki w szkole, a także edukacja dotycząca kształtowania w najmłodszych właściwych nawyków... czytaj dalej

23 marca 2018

Jadłonomia, Qmam Kaszę i Kuchnia w formie w smacznej kampanii 1%

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała kampanię 1%, w ramach której zachęca do kreatywnego wykorzystania w kuchni produktów, najczęściej marnowanych w naszych domach. Przepisy na dania do tej kampanii... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności